Ez a titka a válságálló Ausztráliának

ausztrália zászló
MELBOURNE, AUSTRALIA - NOVEMBER 22: The Australian flag is waved by protesters during a Reclaim Australia rally held in Melton on November 22, 2015 in Melbourne, Australia. Protestors gathered near the Melton Community Hall to voice their opinions on Australia's laws and cultures. (Photo by Darrian Traynor/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Közel rekordideje növekszik töretlenül az ausztrál gazdaság. Az ország pénzügyileg stabil, a kockázatok pedig nagyon alacsonyak.
Vágólapra másolva!

Ausztrália közel áll ahhoz, hogy megdöntse a világ leghosszabb ideje tartó gazdasági növekedési rekordját – közölte a Bloomberg. A jó eredményekben nagy szerepük van a kedvező demográfiai folyamatoknak és a Kínába ömlő exportnak.

A kontinensen utoljára 1991-ben volt recesszió, nagyjából egy fél évig tartott. A padlóról viszont egy nyitott, rugalmas és versenyképes gazdaság állt talpra. A növekedés alapja az alacsony infláció és a termelésközpontú gazdaság volt. Az is jól jött, hogy Kína szép lassan globális szuperhatalommá vált, és a növekedés közben felfedezték maguknak az ausztrál termékeket. Leginkább ennek köszönhette Ausztrália, hogy kevés veszteséggel vészelte át a legutóbbi globális gazdasági válságot.

Forrás: AFP/Peter Parks

„Nincs még egy ország, amelyik annyit profitált volna a kínai növekedésből az elmúlt 30 évben, mint Ausztrália – mondta Saul Eslake gazdasági elemző. – A bányászati befektetési bumm után a bevándorlás segített minket leginkább abban, hogy elkerüljük a recessziót. Azért persze

itt is vannak gondok, például az ingatlanárak emelkedése és a háztartások magas adósságaránya.”

Ha a világháború utáni Japánt nem számítjuk (a Bloomberg valamiért nem számítja), akkor Hollandia tartja a gazdasági növekedési időszakok eddigi rekordját. 1980–2008-ig tartott, fő motorja pedig az északi-tengeri olajmezők felfedezése és kiaknázása volt.