Javított az IMF a magyar növekedési becslésén

World Economic Outlook, IMF, Világbank
The seal of the International Monetary Fund is seen at the headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
Javított a világgazdaság és Magyarország növekedési előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kedden kiadott World Economic Outlook (WEO) tanulmányában. Az IMF 3,5 százalékra növelte 2017-es világgazdasági növekedési előrejelzését a 2016. októberi 3,4 százalékról. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon az idénre a korábbi 2,5 százalék helyett 2,9 százalékos, jövőre pedig 3,0 százalékos növekedést vár.

A világgazdaság az előrejelzés szerint 2018-ban 3,6 százalékkal bővülhet; tavaly 3,1 százalékkal nőtt a világ összesített GDP-je.

Magyarországon a korábban előrejelzett 1,9 százalékos éves idei inflációt 2,5 százalékosra emelték, jövőre 3,3 százalékos inflációt vár az IMF.

A munkanélküliségi ráta ebben az évben várhatóan 4,4 százalékosra csökken az októberben feltételezett 5,8 százalék helyett, és jövőre 4,3 százalékra mérséklődik tovább. Rontott viszont az IMF a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletére vonatkozó előrejelzésén, miszerint a korábban várt 4,6 százalék helyett ebben az évben 3,7, jövőre még alacsonyabb, 3,0 százalékos lesz.

Az IMF elemzésében kiemelte, hogy már a tavalyi negyedik negyedévben észlelhető volt a világgazdasági aktivitás fellendülése.


A növekedés a nyersanyag-exportőr országokban a nyersanyagárak emelkedésének köszönhetően indulhat meg. A növekedés emellett Kínában, de más nyersanyag-importőr országokban is erőteljes lesz. A fejlett országok növekedésének ütemét pedig elsősorban az Egyesült Államok gazdasága diktálja majd. A fejlett országokban az infláció megemelkedik a magasabb nyersanyagárak miatt, a maginfláció azonban visszafogott marad.

Forrás: AFP/Mandel Ngan

A növekedési kockázatok összességében gyengülnek valamelyest, különösen középtávon. A javuló bizalmi indexek rövid távon mindenképpen erőteljes növekedési potenciált jeleznek. Kockázati tényezőt jelent egyebek között a protekcionizmus kereskedelmi forgalmat csökkentő hatása, a piaci várakozásokat meghaladó mértékű kamatemelés az Egyesült Államokban, a dollár árfolyamának túlzott erősödése, a pénzügyi szabályozás túlzott kockázatvállalásra késztető lazítása, valamint a geopolitikai feszültségek éleződése – sorolta a jelentés.

A fejlett országokban a tavalyi 1,7 százalék után az idén és jövőre 2,0 százalékos GDP-növekedést vár az IMF,

ami 2017-re vonatkozóan 0,1 százalékpontos javulás a 2016. októberben kiadott jelentéshez és annak idén januárban felülvizsgált változatához képest is. A 2018-as előrejelzés nem változott. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke a tavalyi 1,6 százalék után az idén 2,3 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal növekszik, mindkét esetben 0,2 százalékponttal gyorsabb ütemben az októberi előrejelzésnél.

Az Európai Unió gazdasága az idén 2,0 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal növekszik a 2016-os 2,0 százalék után. Az idei növekedési előrejelzést az IMF 0,3 százalékponttal emelte meg az októberi WEO-hoz képest, a 2018-ason nem változtatott. Az euróövezeti GDP a tavalyi 1,7 százalék után az idén is 1,7 százalékkal, jövőre 1,6 százalékkal emelkedik. Az idei előrejelzést 0,2 százalékponttal javult, a jövő évi nem változott.