Majdnem 100 milliót vert rá a profitvárakozásokra a Deutsche Bank

Deutsche bank
POLAND, Bydgoszcz, November 25 2016. A sign is seen at a branch of the Deutsche bank on Friday evening. Daily life in Poland during heavy mist that has been plaguing the country for several days. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank a vártnál nagyobb profitot ért el a március végével zárult első negyedévben - derült ki a német pénzintézet most közzétett adataiból.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb német kereskedelmi bank az elemzői várakozásokban jelzett

487 millió eurónál magasabb, 575 millió eurós profitot ért el

az idei üzleti év első negyedévében, ezzel jelentősen felülmúlta a tavalyi év azonos időszakában elért 236 millió euró nyereséget.

A kedvező eredmények döntően a bank költségcsökkentő programjának köszönhetőek. Az első negyedéves

bevétel azonban éves összehasonlításban 9 százalékkal kevesebb, 7,3 milliárd euró lett, amit a vállalat részben a csökkenő hitelkamatokkal indokolt.

A bank 2018-ig 9000 munkahely megszüntetését tervezi, ebből 4000-et Németországban. A Deutsche Banknak jelenleg 99 700 munkavállalója van, ebből 44 600 Németországban dolgozik.
A bank egyebek között azért kényszerül költségcsökkentő intézkedésekre, mert jelentős bírságot kell fizetnie.

A vártnál jobb negyedéves számokat produkált a Deutsche Bank Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A bankkal szemben az volt a vád, hogy a piacokat bedöntő jelzálog-fedezetű értékpapírok forgalmazása során a DB - más pénzintézetek mellett - alacsonyabbnak állította be azok tényleges, valójában azonban nagyon magas kockázatát. A Deutsche Banknak az amerikai igazságügyi minisztériummal létrejött egyezsége alapján végül a 7,2 milliárd dollárból 3,1 milliárd dollár bírságot készpénzben kell kifizetnie. További 4,1 milliárd dollár a károsult fogyasztók kártérítésére megy el a következő öt évben.