Sose találja ki, kik keresnek legjobban az USA-ban

Elindult az egészségügyi informatikai óriásprojekt, Orvos táblagéppel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Úgy három tucat olyan állás volt az utóbbi időszakban, amely átlépte az átlag 100 ezer dolláros bérszintet éves szinten, tíz év alatt majdnem megduplázódott azon foglalkozások száma, ahol ennyi az átlagkereset.
Vágólapra másolva!

Az inflációval korrigálva egy sor technikailag nehéz szakmában alig nőtt a reálbér 2007 óta. Egy maroknyi egészségügyi fizetés még meredekebben nőtt: ezeknél az átlagbér ma már 200 ezer dollár felett van éves szinten. Az új adatokat új foglalkoztatási statisztika szolgáltatta, amely listázza a fizetéseket és béreket több száz különböző kategóriában. Az adat bepillantást nyújt a speciális foglalkozások kereteseibe, nagyobb részletességgel, mint a havi ágazati keresetadatok.

A statisztika alátámasztja az Egyesült Államokban tapasztalható jövedelmi egyenlőtlenség összefüggéseit.

Az inflációval korrigálva a háztartások átlagos (medián) jövedelme e szint alatt maradt az elmúlt tíz évben, és ez a statisztika lett Donald Trump és Bernie Sanders csatakiáltása is a kampányban. A csúcson ugyanis a jövedelmek az USA-ban elszálltak a középosztályéhoz képest.

2015-ben a legmagasabb egy százalék legalacsonyabb jövedelme 443 ezer dollár volt éves szinten

Emmanuel Saez, az UC Berkeley közgazdászának adatai szerint, aki Thomas Pikettyvel együtt elemezte az USA jövedelemegyenlőtlenségének extrémitásait. A mostani foglalkozásokat elemző statisztika ablak lehet egy olyan életpálya bemutatására, amelynél egyenes út vezet a felső középosztályba.

illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library

Az elmúlt tíz év távlatában több professzionális foglalkozásnál csendben gyarapodott a bér. Orvosok, gyógyszerészek, aktuáriusok, és közgazdászok azt tapasztalták, hogy bérük növekedése lehagyta az inflációt, és 80 vagy 90 ezer dollárról kényelmesen 100 ezer dollár fölé nőtt az átlag. A felsőoktatás olyan speciális szegletében dolgozó tanárok, mint az egészségügy, jog, közgazdaságtan vagy mérnöki tudományok azt látták, hogy fizetésük 100 dollár fölé ugrott, 26-41 százalékkal emelkedve.

Ezek a foglalkozások mind infláció feletti bérnövekedést produkáltak 2007 óta – tíz év alatt az infláció 15 százalék volt. Pénzügyi, kereskedelmi és marketing menedzserek, jogászok, mérnökök és programzók is vannak a listán, de a 15-be nem férnek be. (Fontos megjegyezni, hogy itt nem az elérhető legmagasabb bérről van szó, hanem az adott foglalkozás esetében fizetett átlagos bérről.)

Az egészségügyi fizetések hosszú évek óta a legmagasabbak. Ebben a körben az átlagbér 200 ezer dollár felett van egy szájsebész, fogszabályzó orvos, aneszteziológus általános gyakorlóorvos, belgyógyász, szülész, pszichiáter vagy sebész esetében.

A legtöbb magasjövedelmű foglalkozás a tudomány STEM területén van (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöki tudomány, matematika). Összességében a kutatás szerint a STEM foglalkozásúak átlagos éves bére 89,4 ezer dollár évente, a nem STEM-foglakozásúaké pedig 46,95 ezer dollár.

A legnagyobb átlagbért nyújtó foglalkozások az USA-ban

  1. Aneszteziolóus 269,6 ezer dollár
  2. Sebész 252,9 ezer dollár
  3. Szülész, nőgyógyász 234,3 ezer dollár
  4. Szájsebész 232,9 ezer dollár
  5. Fogszabályzó orvos 228,8 ezer dollár