Varga: 2016-ban jelentős fordulat volt a lakáspiacon

Varga Mihály beszél Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2016. november 10. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnökével, Valdis Dombrovskisszal folytatott találkozóját követően a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. november 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Varga Mihály nemzetgazgasági miniszter szerint az építőipar növekedés folytatódni fog, idén még több lakás épülhet, viszont javítani kell a magyar gazdaság hatékonyságát, és megoldást kell találni a munkerőhiányra is. 
Vágólapra másolva!

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot, ami magával hozta a hitelezés újraindulását, a megtakarítások növekedését, emellett fennmaradt az alacsony kamatok időszaka, ami hozzájárult ahhoz, hogy a megtakarítások új lehetőségeket keressenek – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön, a Figyelő hetilap Aktuális trendek a magyar ingatlanpiacon című konferenciáján.

Folytatódni fog a növekedés

Míg 2014-2015-ben hét-nyolcezer új lakás épült,

2016-ban több mint két és félszeresére, 31 559-re emelkedett a kiadott építési engedélyek száma

és csaknem 10 ezer, az előző évinél 31 százalékkal több új lakás épült.

A miniszter szerint ezek a trendek folytatódni fognak, idén jóval 10 ezer felett lesz az épített lakások száma. A hitelezés terén is megfordult a trend, míg 2008 és 2014 között drámai mértékben visszaestek a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek, 2016-ban már 468 milliárd forint lakáscélú hitelt vettek fel a háztartások.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság legfőbb kihívása a következő egy-másfél évben az lesz, hogy lesz-e elegendő kapacitás a tervezett fejlesztések és beruházások megvalósításához Forrás: MTI/Kovács Tamás

A lakáspiaci változásokban a kormány intézkedései is szerepet játszottak. Ezek között említette a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetését.

az igénybe vevők többsége pedig a két-három gyermekesek közül kerül ki. Hangsúlyozta: a csoknak a lakásépítés ösztönzése mellett demográfiai céljai is voltak, ezért arra koncentrál, hogy lehetőleg minél nagyobb méretű lakások épüljenek. A lakáscélú hitelezés bővítését segítette a bankadó csökkentése is.

Javítani kell a hatékonyságon

Kitért arra, hogy Európa gazdasága elkezdett stabilizálódni, bár a 2 százalék alatti növekedése elmarad a 3,5-3,6 százalékos világátlagtól. Európa a következő években is lassú növekedéssel számol, a növekedés motorja pedig továbbra is a közép-európai régió lehet.

A kormány idén és jövőre is 4 százalék feletti növekedéssel számol, ami az ingatlanpiacon is lendületet hoz és jó profitkilátásokat teremt

– mondta. Hozzátette, ennél optimistább növekedési prognózisok is vannak. A kormány olyan pályára szeretné állítani a magyar gazdaságot, hogy uniós források nélkül is stabilan növekedni tudjon, amihez a versenyképesség javulására van szükség – közölte.

ezért a hatékonyság javulására van szükség, ehhez kutatás-fejlesztésre, innovációra, technológiai váltásra, oktatási beruházásokra van szükség – mutatott rá a miniszter.

Megoldás kell a szakemberihányra

Beszélt arról is, hogy az elmúlt évek változásai jelentősen átrendezték a munkaerőpiacot is, míg 2010-ben 12 százalékos munkanélküliség volt, Magyarország a munkanélküliségi ráta alapján most a 28 tagállam között a harmadik helyen van. Ez kihívásokat támaszt a magyar építőiparral szemben. A szakemberhiány elérte az ágazatot is, amire a miniszter szerint

az egyik megoldás a bérek növelése lehet, másrészt vonzóvá kell tenni azokat a szakmákat, amelyek az építőipar alapját adják.

A kormány a munkaerő mobilitásának segítésére több intézkedést hozott, ezek között említette a miniszter többek között a lakhatás, a helyközi utazás, a csoportos személyszállítás támogatását, a saját gépkocsival történő munkába járás térítésének emelését, a munkásszállók építésének ösztönzését.

A miniszter szerint idén jóval 10 ezer felett lesz az épített lakások száma Forrás: MTI/Oláh Tibor

A reálkeresetek 2016-ban 7,5 százalékkal emelkedtek, és az idei első három hónapban is közel 8 százalékkal, ami nincs a kormány ellenére – mondta a miniszter, aki szerint a következő években sem lehet a bérek stagnálására számítani.

A béremelések miatt drágulnak a beruházások

Az építőipari árak – részben a bérek emelkedése miatt – az elmúlt egy évben 20-25 százalékkal emelkedtek a tervezési árakhoz képest.

Az uniós pályázatok révén megvalósuló fejlesztések, az állami egészségügyi és sportcélú beruházások jelentős kapacitásokat kötnek le, a modern városok program keretében több mint 1300 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg – ismertette a miniszter.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság legfőbb kihívása a következő egy-másfél évben az lesz, hogy lesz-e elegendő kapacitás a tervezett fejlesztések és beruházások megvalósításához. Ennek feltétele többek között

a szakképzés átalakítása, a hiányszakmák választásának nagyobb ösztöndíjjal való ösztönzése.

A gazdasági tárca vezetője a versenyképesség javítása érdekében tett intézkedések között felidézte, hogy idén megalakították a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot. A testület szerint az üzleti környezet javításával már rövid távon is javítani lehet a versenyképességet, és az adófizetés terén is lesznek az egyszerűsítést célzó kezdeményezések még ebben a fél évben.

A versenyképességet segíti az is, hogy a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás alapján a járulékoknak 2021 végére a közép-európai átlagra kell csökkenniük.