Még az időjárás is Trumpot segíti

amerikai zászló USA hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Ahogy az idei február az elmúlt 100 év második legmelegebbje volt az USA-ban, az amerikai munkaerőpiac is kellemesen profitálhatott a jó időből. Ez pedig igen jól jött Donald Trumpnak, aki így a vártnál is jobb eredményt mutathat föl elnökségének első teljes hónapjáról.
Vágólapra másolva!

A kedvező időjárásnak is köszönhető, hogy az Egyesült Államokban a vártnál több új, mezőgazdaságon kívüli munkahely keletkezett az elmúlt hónapban. Az időjárásra kifejezetten érzékeny területek, mint az építőipar, a bányászat vagy az olajszektor ugyanis kiemelkedően teljesítettek februárban – írja a MarketWatch.

Ebből adódóan

235 ezer új munkahellyel bővült az USA gazdasága,

noha a Reuters elemzői konszenzusa csupán 190 ezres volt. Ezzel együtt a munkanélküliségi ráta 4,7 százalékra csökkent a januári 4,8 százalékról. Az adatok jelentőségét növeli, hogy a piacok kiemelt figyelmet tulajdonítottak annak, miként alakul az USA munkaerőpiaca Donald Trump elnökségének első teljes hónapjában.

Napsütéses építőipar

Az időjárás és a munkahelyteremtés kapcsolatára kiváló példa az építőipar.

A szektor ugyanis általában csökkenti a foglalkoztatottak számát februárban a hideg idő miatt.

Az elmúlt hónap szokatlanul meleg időjárása azonban lehetővé tette, hogy azok is dolgozzanak, akiket egyébként időszakosan elbocsátnak.

A piacok mellett a jegybank is figyelte az adatokat Forrás: 123rf.com

A kedvező körülmények most azt eredményezték, hogy az iparág 58 ezer munkahellyel bővült (szezonálisan kiigazítva) februárban, ami a jelenlegi talpra állási időszak legszebb eredménye, illetve a legnagyobb bővülés 2007 márciusa óta.

Mindazonáltal – hangsúlyozza az elemzés – a jelenlegi adatok valószínűleg nem fenntarthatók. Ebből adódóan

az építőipari foglalkoztatás növekedése szinte biztosan lassulni fog ebben a hónapban,

sőt akár negatív tartományba is fordulhat. Ez pedig az általános adatra is erősen rányomhatja majd a bélyegét.

Szezonális kilengések

A meleg időjárás nélkül a februári foglalkoztatottsági adat valószínűleg közelebb állna a 200 ezres számhoz – hangsúlyozta a Morgan Stanley elemzője, Ted Wieseman. A hivatalos adatok szerint egyébként

az idei volt a legmelegebb február 1954 óta,

és a második legmelegebb, mióta az adatok 1895-öt követően elérhetők.

Szintén a kedvező időjárásnak köszönhető, hogy csupán 157 ezer olyan amerikai munkavállaló volt, aki úgy nyilatkozott, nem tudott dolgozni a rossz idő miatt. Ez pedig a legalacsonyabb februári adatnak számít 2002 óta. Összevetésképpen, az elmúlt öt év februárjainak átlaga 314 ezres.

Mindez igen erősen rávilágít arra, hogy az egyes hónapok munkaerő-piaci adatai igencsak ki vannak téve a szezonális ingadozásoknak, vagyis sokkal inkább a hosszabb távú trendeket érdemes figyelemmel követni. Noha az új munkahelyek számának növekedése lassult tavaly nyár óta, az amerikai gazdaság még így is szép számmal teremt újakat. Az USA-ban ugyanis december óta havonta átlagosan 209 ezer új munkahely keletkezik.