A vártnál több lakás kelt el, de több lett a munkanélküli az USA-ban

munkanélküli USA Amerika munkakereső ügynökség munkaközvetítő USA
(FILES) This file photo taken on September 6, 2016 shows a woman waiting for a job at the Command Center temporary employment agency in Williston, North Dakota. US claims for unemployment fell slightly in the third week of October, in keeping with a steady trend of low levels, according to Labor Department figures released October 27, 2016. Seasonally adjusted claims for jobless benefits stood at 258,000 for the week ending October 22, down 3,000 from the prior week and close to analyst expectations. / AFP PHOTO / Robyn BECK
Vágólapra másolva!
A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölt jelentése szerint havi bázison szezonális kiigazítással 6,1 százalékkal növekedett az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 592 ezerre emelkedett az egy hónappal korábbi, a felülvizsgálat után 555 ezerről 558 ezerre módosított számról.

Az új lakások átlagára februárban 390 ezer 400 dollár volt,

11,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A 296 ezer 200 dolláros mediánár viszont 4,86 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 311 ezer 300 dollárnál.

Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.

Nőtt az először segélyt kérők száma

A várt csökkenés helyett emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten. A március 18-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 15 ezerrel, 258 ezerre nőtt. Elemzők arra számítottak, hogy az előző heti 243 ezerről 240 ezerre csökken az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma, amely

már a 107. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa.

Álláskeresők az USA-ban Forrás: AFP/Robyn Beck

A 300 ezer alatti értéket általában a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. Az amerikai munkaerőpiac gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottság állapotában van.

Februárban 296 ezerrel - az előző havit és a piaci várakozásokat is meghaladóan, több mint egy éve a legnagyobb mértékben - nőtt a foglalkoztatottak száma.

A kedvező foglalkoztatottsági adatok és a növekvő infláció nyomán az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a múlt héten, a várakozásokkal összhangban, kamatot emelt.