A tőkének nem kellenek a mesés hozamok

rubel
Vágólapra másolva!
Noha az orosz részvények kínálják jelenleg a világ legvonzóbb osztalékhozamait, a nemzetközi tőke mégis elkerüli az orosz piacot. A befektetők ugyanis manapság sokkal inkább a kockázatokra figyelnek Oroszországgal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A befektetők 5,3 százalékos becsült hozamról mondanak le a következő 12 hónapra, amikor inkább maguk mögött hagyják az orosz részvényeket. A moszkvai tőzsdén jegyzett papírokkal szemben az áll, hogy a befektetők megriadtak attól, az Egyesült Államok nem fog olyan gyorsan enyhíteni az Oroszország elleni szankciókon, mint ahogy azt a piacok korábban várták – írja a Bloomberg.

Miközben mára az orosz osztalékhozamok az állampapírok hozamainál is magasabbak, az ország részvénypiaca így is igen gyenge a tőkebevonásban. Ráadásul

más feltörekvő piacokkal összevetve, Oroszország egyre vonzóbb célpontot jelenthetne.

A befektetők ugyanis egyre nagyobb óvatossággal figyelik például az indiai, dél-afrikai vagy mexikói ralikat, ahogy az értékeltségek egyre nőnek, a volatilitás pedig olyan szintekre csökken, melyeket korábban nagyobb esések követtek. Amennyiben pedig ezen piacok beragadnak, eljöhet az orosz részvények ideje.

Támogató környezet

Tekintve, hogy más piacokon az oroszhoz hasonló hozamok dupla akkora értékeltségekkel párosulnak, a Trump által fűtött rali végével – amennyiben az olajár nem omlik össze – a tőke újra megtalálhatja Oroszországot – hangsúlyozta Ekaterina Iliouchenko, a Union Investment frankfurti menedzsere. Kiemelte, az erős olajár, valamint a kedvező vállalati eredmények az orosz részvénypiacot támogatják.

A Micex index alakulása Forrás: Investing.com

Ennek ellenére

az orosz benchmark Micex index 8,8 százalékot esett ebben a negyedévben, míg az MSCI Emerging Markets Index 12 százalékot erősödött.

Ebből pedig az következik, hogy az orosz részvénypiac igencsak olcsónak tűnik. Ehhez jön még, hogy a konkurens piacokhoz képest a Micex 2008 óta a legjobb osztalékhozamokat kínálja. Nem mellékesen pedig a dollárban denominált RTS Index vállalatainak becsült eredményei az elmúlt 12 hónapban háromszor olyan gyorsan bővültek, mint az MSCI mutató cégeinek nyereségei.

Elrettentő kockázatok

Noha az orosz részvények értékeltségei elég szépek, a befektetőket mégis két hagyományos tényező mozgatja: az olajár, illetve az orosz-amerikai kapcsolatok. Éppen ezért

egyes befektetők úgy látják, a vonzó osztalékhozamok még nem elegendők egy ralihoz.

Ahogy a piaci szereplők kezdenek pesszimista hangulatba kerülni az olajárral, valamint a szankciók enyhítésével kapcsolatban, inkább zsebre teszik a profitot – hangsúlyozta Elena Loven, a Swedbank Robur menedzsere.

Jobb időkre vár az orosz részvénypiac Forrás: AFP/Dmitry Serebryakov

Egy másik vélemény szerint a magas osztalékhozamok valójában a kockázat és a volatilitás ellenértékei. A GL Financial zürichi elemzője, Sergey Vakhrameev úgy látja, nem érdemes csupán az osztalékhozamokra hagyatkozni, mivel

ha a részvények 10-15 százalékot esnek egy héten, az osztalékok ezt nem tudják kompenzálni.

Hozzátette, amennyiben a szankciókat feloldják, az orosz papírok emelkedésnek indulnak, az osztalékhozamok pedig 4 százalékra eshetnek. Az elemző figyelmeztetett, nagyon sok pénzt lehet nagyon gyorsan elveszíteni az orosz papírokkal, amennyiben a piac esetleg elkezd gyengülni.

Mindezek alapján az látszik, hogy bár sokak elismerik az orosz részvénypiac vonzerejét, illetve a vállalati eredmények növekedésében rejlő lehetőségeket, az elemzők mégis igen kockázatosnak látják az orosz papírokat. Az olajárral és a geopolitikai helyzettel kapcsolatos bizonytalanságok tehát egyelőre felülírják a szépen csillogó hozamokat.