Hamarosan óriásvárosokban lakik a világ 70 százaléka

japan_tokio
Vágólapra másolva!
A világ lakosságának több mint a fele már ma is nagyvárosokban él, ez az arány azonban brutális mértékben emelkedik 2050-re. Ekkorra a 70 százalék él majd tíz- vagy húszmilliós óriásvárosokban, amihez elképesztően drága infrastrukturális fejlesztésekre lesz szükség. Egymilliárd új lakás kell majd a gyors városiasodás miatt.
Vágólapra másolva!

Már most a világ népességének 55 százaléka nagyvárosokban él, de a lélekszám növekedésével ez az arány drámaian, 70 százalékra növekszik majd az elkövetkezendő három évtizedben, derül ki a Bank of America - Merril Lynch csoport elemzéséből, amelyet a Bloomberg közölt.

Tokió lesz a legnépesebb város 2030-ban Forrás: Japánspecialista utazási iroda

Eszerint már 2030-ban 11 úgynevezett metaváros (20 millió főnél népesebb lakosságú) és 41 megaváros (10 millió főnél népesebb lakosságú) lesz a földön (az agglomeráció nélkül számítva), és ehhez óriási fejlesztésekre van szükség.

A bankcsoport tanulmánya azzal számol, hogy 78 ezer milliárd dollárba kerülne a városok fejlesztése ahhoz, hogy a betelepülési ütemhez tudjanak alkalmazkodni.

A legnagyobb település 2030-ban Tokió lesz, amelyet Delhi és Sanghaj követ.

Az első tízben szerepel Mumbai (India), Peking (Kína), Dakka (Banglades), Karachi (Pakisztán), Kairó (Egyiptom), Lagos (Nigéria) és Mexikóváros.

A sanghaji ökohegy: a komplexumban bárok, éttermek és lakások is helyet kapnak. Forrás: Heatherwick Studio

A legnagyobb mértékű, évi négyszázalékos népességrobbanás Lagosban várható, amelyet Banglades követ évi három százalékkal.

Az ENSZ becslései szerint a városiasodás eddig 500 millió kínai számára jelentett kiutat a szegénységből, és a városok számának gyarapodása megduplázta az egy főre jutó jövedelmet az országban.

Kínában figyelhető meg a leggyorsabb ütemű városiasodás, 2030-ra már 700 nagyváros lesz Kínában, ez a globális növekedés közel egyharmadát teszi ki.

Az átrendeződéssel járó problémák egy része a növekvő egyenlőtlenség, amely a városok zömére egyre inkább jellemző lesz.

Helyi lakosok összegyűjtik a még használható holmikat Manila egyik szegénynegyedében pusztított tűz után idén februárban. Manila a 20 legnépesebb város között lesz 2030-ra. Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Az infrastruktúra fejlesztésnél figyelembe kell venni, hogy

a szárazföld mindössze háromszázaléknyi területét elfoglaló városok fogyasztják majd a természeti erőforrások háromnegyedét.

Megközelítőleg kétmilliárd ember él majd a szegénységi küszöb alatt az óriásvárosokban, és egymilliárd új lakásra lesz szükség 2025-ig, derül ki az ENSZ előrejelzéséből.

A világ tíz legnagyobb lélekszámú városa 2016-ban (agglomerációval együtt, millió fő):

  1. Tokió 38,1
  2. Delhi 26,4
  3. Sanghaj 24,5
  4. Mumbai 21,3
  5. Sao Paulo 21,3
  6. Peking 21,2
  7. Mexikóváros 21,1
  8. Oszaka 20,3
  9. Kairó 19,1
  10. New York 18,6

Forrás: ENSZ