Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mennyi idő alatt lehet megkeresni egy reggeli árát a világon?

angol reggeli
Full English breakfast
Vágólapra másolva!
Abu-Dzabiban, Svájc és Japán leggazdagabb városaiban az átlagos munkabért alapul véve mindössze egy-két perc megkeresni az aznapi reggeli árát, amiért a venezuelai Caracasban közel kilenc órát kell robotolni, derül ki a Bloomberg adatsorából. Nagyobb régiókat tekintve a legtöbbet, 22 percet Latin-Amerikában, a legkevesebbet, mindössze hét percet Észak-Amerikában kell dolgozni egy átlagos reggeliért.
Vágólapra másolva!

A legtöbbet néhány latin-amerikai és afrikai országban dolgoznak egy átlagos reggeliért a Bloomberg hírügynökség úgynevezett „globális reggeliindex” listája szerint, amely 129 ország átlagos bérszintjét és az ott kapható reggeli árát hasonlította össze.

Az első étkezés árának megbecsüléséhez egy csésze tejet, egy tojást, két pirítóst és egy darab gyümölcsöt vettek alapul, illetve az adott ország szokásai szerint a tipikus reggeli összetevőit.

Az európai egyenlőtlenségekre jó példa, hogy a napi bér egy százalékából ki lehet hozni a reggelit például Zürichben és Genfben, de Kijevben ennél jóval többet, hat százalékot kell ugyanerre fordítani.

Abu-Dzabiban, Oszakában vagy Zürichben átlagosan öt percet kell dolgozni, hogy meg lehessen keresni a reggeli árát, a venezuelai Caracasban ugyanakkor majdnem kilenc órába telhet az első étkezés kifizetése

főként a több száz százalékos infláció miatt.

Az árak meghatározásakor a Bloomberg a reggeli alapélelmiszereinek árát nézte az elmúlt 12-18 hónapban.

Egy tipikus angol reggeli Forrás: Cultura Creative/Cultura/Simon Murrell/Simon Murrell

Beleszámították a reggelizési szokásokat és az élelmiszerek állami támogatását is.

Kairóban például pont ezért az egyik legolcsóbb a reggeli, mindössze 0,35 dollár (körülbelül száz forint), a legdrágább pedig Bermudán, ahol ennek tízszereséből jön ki egy átlagos reggeli.

Az összesítés szerint a napi bér 13 százalékát (ami 22 percnyi munkának felel meg) viszi el az első étkezés ára Latin-Amerikában, és 7 százalékot (21 perc munka) a Szaharától délre eső országokban.

Ázsia gyorsan fejlődő térségeiben közel öt százalékot (18,6 percet),

Kelet-Európában pedig hozzávetőlegesen 3,3 százalékot (14,4 percet).

A legkevesebbet Észak-Amerikában és Nyugat-Európában kell dolgozni egy reggeliért, a napi munkabérnek mindössze a két százalékát, ami körülbelül hét percnek felel meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről