Adóbevallások a neten, fiatal nők nyugdíjban, megújuló strandok

adóbevallás HÉTKÖZNAPI munka közben postai dolgozó
Az Állami Számvevőszék elnöke szerint minden Magyarországon létrehozott érték mintegy ötöde a szürke- vagy a feketegazdaságban marad, azaz kikerüli az adóhivatalt.
Vágólapra másolva!
Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj, Japánban sok a becsületes ember, a világban viszont sok az éhező. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Szerda óta megnézheti adóbevallását a neten

Szerdán váltak hozzáférhetővé az adóhatóság által elkészített szja-bevallási tervezetek az erre a célra kialakított online felületen azoknak, akiknek van ügyfélkapu-hozzáférésük, a papíralapú tervezet postázását pedig csütörtök éjfélig lehet kérni.

Aki egyetért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kalkulációjával,

annak nincs teendője,

május 22-én az adóbevallási tervezet számít majd a bevallásának, aki nem, május 22-ig módosíthatja. Továbbra van lehetőség arra is, hogy ki-ki maga készítse el szja-bevallását.

Ha akarjuk, nincs is dolgunk vele Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek továbbra is maguknak kell elkészíteniük bevallásukat, mert az ő jövedelmi adataik nem állnak teljeskörűen a NAV rendelkezésére, nekik a 16SZJA jelű bevallást kell május 22-ig benyújtaniuk.

Készítettünk egy helyre kis ábrát arról, hogy mi is a teendő.

Egyre több fiatal nő megy nyugdíjba

Emelkedik a korhatár előtt nyugdíjba vonuló nők száma, ebből azonban az is következik, hogy az átlagos nyugdíj összege ebben a csoportban, kismértékben ugyan, de csökken az átlagnyugdíjhoz képest. Közben ismét emelkedni kezdett az öregségi nyugdíjat kapók összlétszáma.

Minden eddiginél nagyobb turisztikai fejlesztések jönnek

Minden idők legnagyobb turizmusfejlesztési programja indult el, aminek első látható eredményei a Balatonnál már az idei nyártól megtapasztalhatóak lesznek. 56 strand újul meg már a főszezonra a Balatonnál, hogy az eddigieknél komfortosabb szolgáltatásokkal várja majd a vendégeket, de hamarosan a balatoni közlekedés nagyszabású fejlesztése is elindul – tájékoztatta a sajtó munkatársait Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kedden, Budapesten.

A turizmus a GDP közel 10 százalékát adja,

és mintegy 350 ezer embernek ad munkát, minden egyes fejlesztés jelentős számú új munkahelyet teremt a térségekben – emelte ki Guller Zoltán.

Sok strand újul meg a Balatonon Forrás: Kőrösi Tamás/welovebalaton.hu

A turisztikai térségek fejlesztésében egyre hangsúlyosabb szerepet kap a desztinációalapú szemlélet, ami azt jelenti, hogy egyes kiemelt úti célokon élménypontokat alakítanak ki.

Azt szeretnék elérni, hogy kimozdítsák az embereket a wellness-szállodák falai közül, az embereknek legyen kedvük akár több napot is eltölteni az adott környéken. A fejlesztések főként újabb attrakciókat, turisztikai látványosságot jelentenek egy-egy kiemelt turisztikai térségben.

Kiderült, hogy melyik a világ legbecsületesebb városa

Van egy város, ahol 3,67 milliárd jen (mintegy 9 milliárd forint), valamint ennek a kétharmadát érő tárgy került vissza a jogos tulajdonosához a helyi rendőrség adatai szerint.

Ez a város Tokió.

Nem kell parázni, ha Tokióban elhagyunk valamit Forrás: Japánspecialista utazási iroda

Az adatok hűen rávilágítanak a japán emberek pénzhez és tulajdonhoz való hozzáállására. Készpénzt tartani ugyanis alacsony kockázattal jár a távol-keleti országban. És persze a bűnözés is viszonylag alacsony, szóval egy átlagembernek nem nagyon kell attól tartania, hogy kirabolják.

Húszmillió ember halhat éhen az ENSZ szerint

Soha ennyi embert nem fenyeget az éhhalál, mint napjainkban – olvasható az ENSZ legújabb jelentésében. Az államok többségében a háború az ok, de van, ahol az aszály pusztít.

Amióta 1945-ben megalapították az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ), azóta az intézmény nem adott ki olyan vészjósló figyelmeztetést, mint most.

A jelentés szerint Jemenben, Dél-Szudánban, Szomáliában és Északkelet-Nigériában összesen 20 millió ember halhat éhen. A Financial Times cikke alapján a legsúlyosabb helyzet jelenleg Jemenben van, ahol a lakosság 66,9 százaléka, azaz 18,8 millió ember éhezik, közülük 7 millióan vannak közvetlenül az éhhalál szélén.

Dél-Szudán jelenleg a legfiatalabb nemzet a világon, 2011-ben vált az ország függetlenné. Nigériában a lakosság jelentős része ragadt a Boko Haram terrorszervezet által megszállt területeken, itt 1,8 millió ember éhezik. A fenti országokkal ellentétben Szomáliában nem háború okozza a legnagyobb bajt, hanem az időjárás.

Kamatot emelt az amerikai jegybank

Az Egyesült Államok központi bankja (Fed) 0,25 százalékponttal megnövelte az irányadó kamatra vonatkozó sávot. Folytatódik tehát a kamatemelési ciklus, a hosszabb távú várakozás 3 százalékos alapkamattal számol.

A döntést a bizottság 9-1 arányban szavazta meg, egy tag a tartásra voksolt. A döntésben jelentős szerepet játszott, hogy a munkanélküliségi ráta 4,7 százalékra süllyedt, a fizetések nőttek, és az infláció is emelkedésnek indult, jelenleg 2 százalékos. Rövid időn belül ez a második emelés, a december 14-i ülésen szintén 25 bázispontot emelt a jegybank, akkor kezdődött el a kamatemelési ciklus.

Janet Yellen, a FED elnöke Forrás: AFP/Jim Watson

Közel jár az Egyesült Államok ahhoz, hogy államadóssága elérje a Kongresszus által 2015-ben megszabott 20 ezer milliárd dolláros plafont.

A Reuters a Fitch hitelminősítőre hivatkozva azt írja, hogy a republikánus többségű Fehér Ház és Kongresszus valószínűleg megszavazza az adósságplafon felfüggesztését vagy emelését, mielőtt az ország kifut a keretből.

Nyilvánosságra került a legnagyobb adósok feketelistája

Magyarországon a legnagyobb adós egy Práter utcai lakásba bejegyzett cég: több mint 3,9 milliárd forint adóhiánya van, amire csaknem 8,5 milliárd forint rakódik rá a kamatok és a büntetések miatt. Az elmúlt évben 627 cégnév szerepelt a nagy adóhiánnyal rendelkező cégek listáján, ez 120-szal több, mint 2015-ben.

A cégek felénél, illetve a magánszemélyek 75 százalékánál állapítottak meg adóhiányt tavaly az adóhatóság ellenőrzései.

Összesen 576 milliárd forintnyira rúg ez az adóhiány, ebből cégek 539 milliárd forinttal, magánszemélyek 37 milliárd forinttal tartoztak az államnak. A 2015. évi kétharmadról 2016-ban 80 százalékra nőtt a budapesti székhellyel bejegyzettek aránya.

Magához tért az építőipar

Januárban az építőipar termelése 18,5 százalékkal emelkedett – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Ez komoly fordulatot jelent a tavalyi két számjegyű csökkenés után.

A megkötött új szerződések értéke januárban 211,8 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 32,8 százalékos volt a bővülés, az egyéb építmények pedig minimális, háromszázalékos csökkenés volt. A tavalyi szerződésállományok alapján számítani lehetett arra is, hogy a lakásépítéseket is felölelő épületépítési alágazatban jelentős mértékű lesz a növekedés.