Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felbomolhat az euróövezet, ha nem lesz változás

Rubel euro pénz bankjegyek
ILLUSTRATION - Russian ruble and euro banknotes are on display in Schwerin, Mecklenburg-Western Pomerania, Germany, 16 December 2014. The Russian Federal Reserve Bank fights the rising inflation and ongoing decline of the ruble with an increase in the base rate. PHOTO: JENS BUETTNER/dpa
Vágólapra másolva!
Felbomlik az euróövezet tíz éven belül, ha nem történik gyökeres változás – ezt mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna műsorában vasárnap. 
Vágólapra másolva!

Az uniós tagállamok vezetőinek e heti csúcstalálkozóján a többi között Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is a többsebességes Európa gondolatát támogatta. Ennek kapcsán az elemző úgy fogalmazott:

A szakértő szerint kérdés, hogy jelenlegi formájában meg tud-e maradni az euróövezet, és a tagállamok – például Görögország – bent tudnak-e maradni a zónában.

A többsebességes Európáról beszélő tagállamok nem mérték fel a kockázati tényezőket – jelezte Deák Dániel, hangsúlyozva, hogy a szorosabb integráció egyértelműen a német gazdasági érdekeknek felel meg.

A német uniós biztos néhány héttel ezelőtti beszédére utalva az elemező elmondta, hogy az Európai Unión belül kialakított támogatási rendszer, a kohéziós politika elsősorban nem a leszakadó tagállamoknak segített, hanem a német gazdaságot pörgette fel.

A német vállalkozások megjelentek Kelet-, illetve Dél-Európában, ahol a támogatási rendszernek köszönhetően jelentős forrásokhoz jutottak, és a kereskedelempolitikán keresztül is a német vállalkozások jártak a legjobban

– vélekedett Deák Dániel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről