Ezeket a befektetéseket szeretik a legjobban a gazdagok

oldtimer
Participants of an Oldtimer tour drive a historic car near Niedergladbach, Germany, 27 May 2016. The serpentine roads of the Rheingau region are popular also among motorcyclists. Photo: Boris Roessler/dpa
Vágólapra másolva!
Mindenki szeretné tudni, hogy mibe fektetnek a legtehetősebb emberek. Érdemes figyelni a borok és a klasszikus autók piacát, viszont a műgyűjtők akár rosszul is járhatnak. Az olyan klasszikus befektetési formák, mint az ingatlanok és a tőzsde még mindig nagyon népszerűek.
Vágólapra másolva!

Meglepő befektetéstípus hozta a legnagyobb hasznot a világ tehetősebb rétege számára 2016-ban. A borpiac a reneszánszát éli, fokozatosan emelkedik az érdeklődés a minőségi és ritka palackok iránt. Az ágazat az elmúlt egy évben 24 százalékot nőtt – írja a Financial Times.

Nemcsak a borok teljesítettek kiválóan tavaly, a klasszikus autók piacán kilencszázalékos emelkedés volt megfigyelhető.

Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

Bár a legtehetősebb réteg előszeretettel fektet műalkotásokba is, ezzel tavaly többen rosszul járhattak: a piac 14 százalékot zuhant. Az orosz milliárdos, Dmitrij Ribolovjev egy február végi árverésen egyetlen Gauguin-képen 63 millió dollárt bukott.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

Továbbra is jó befektetésnek bizonyulnak az ingatlanok, de itt a változó jogi és gazdasági környezet miatt korántsem mindegy, hogy melyik országra esik a választás.

Nagy-Britanniában például az ingatlanokra kivetett bélyegilletéket (stamp duty) több mint tíz alkalommal emelték 1997 óta, amely megnehezítette a gazdagok dolgát. Az új adónem a 125 ezer font feletti, illetve a második vagy az Egyesült Királyságon kívüli ingatlanokra vonatkozik.

Nem tett jót a befektetési hangulatnak a brexit sem, amelytől az árak esését várják.

Persze a világ más pontjain továbbra is érdemes ingatlanba fektetni,

a legnépszerűbb célpontnak Indonézia (15,3 százalékos hozam), Írország (14,7 százalék) és az Egyesült Államok (12 százalék) számít.

Szakértők szerint hosszú távon Ausztrália, Kanada, Malajzia, Hongkong és az Egyesült Királyság is jó választás lehet.

Tavaly sokat lehetett keresni a nyugati részvénypiacokon is,

13,4 százalékkal emelkedett az S&P 500, míg a FTSE 14,4 százalékos növekedéssel zárt éves szinten.

Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy a sanghaji tőzsde 12,5 százalékkal esett, de csökkent a hongkongi és a japán tőzsdeindex is.