Egyetlen ábrán megmutatjuk, mi a teendő az adóbevallással

adóbevallás feladása posta ügyfél
Budapest, 2013. május 21. Ügyfelek álnak sorba a budapesti Mammut I. bevásárlóközpont postahivatalában egy külön pultnál, hogy feladják adóbevallásukat 2013. május 21-én. A mai napon éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallásokat a tavalyi évről. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Idén először 3,8 millió adózónak a NAV készíti el a személyijövedelemadó-bevallását, de nem könnyű eligazodni, pontosan mi a teendő, mikor mit kell elküldeni. Megpróbáljuk egyetlen ábrán megmutatni, milyen lehetőségek vannak a bevallás ellenőrzésére, és arra is adunk tippeket, hogy mire érdemes figyelni.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel 9 óráig 28 ezren nézték meg az interneten az szja-bevallásukat, 9500-an már le is adták a bevallást – mondta Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 3,8 millió adózónak készítette el a személyi jövedelemadóról szóló bevallástervezetét. Jelenleg 2,5 millió embernek van ügyfélkapus regisztrációja, ők az adóhatóság internetes felületén tudják jóváhagyni vagy módosítani a bevallást.

Még májusban is jól jön az Ügyfélkapu

Akinek nincs ügyfélkapus regisztrációja, számos formában kérheti a NAV-tól, hogy postán küldje el a bevallás tervezetét. Ügyfélkapus hozzáférést viszont március 16. után is van értelme igényelni, egészen május 22-ig, mert a frissen regisztráltak is megnézhetik interneten az adóbevallásukat.

Az ügyfélkapus ügyintézés egyik előnye, hogy

az interneten módosítani is lehet az adóhatóság tervezetét. Papíron erre nincs lehetőség, teljesen újat kell készíteni,

mint a korábbi években, vagyis jóval több idő a bevallás javítása.

Az alábbi ábrán összegyűjtöttük, kinek milyen lehetőségei vannak arra, hogy megismerje az adóbevallásának tervezetét. (A diagram alján lévő gombokkal lehet nagyítani.)

A lustáknak is szólnak

Az adóhatóság május 2-ig azokat is értesíti – levélben vagy Ügyfélkapun –, akik egyáltalán nem foglalkoztak az adóbevallásukkal, holott lenne vele dolguk. Ez akkor fordulhat elő, ha adót kell befizetniük, vagy pénzt kapnak vissza.

Visszatérítésnél meg kell mondani, hogy átutalással vagy postán kérik az összeget.

Az is előfordulhat, hogy a családi adókedvezménnyel van valamilyen teendő, például nem kapta meg a dolgozó minden hónapban, pedig járt volna neki. Ide tartozik az is, ha valaki több egészségpénztárban tag, neki el kell döntenie, melyikre kéri az adójóváírást.

Sokan elfelejthetik a sorban állást a postán Forrás: MTI/Marjai János

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke az Origónak azt mondta: a bevallás elkészítéséhez szükséges adatokat eddig is ismerte a NAV. A munkáltatók ugyanis korábban is elküldték az adóhatóságnak a kifizetésekről szóló bevallást minden foglalkoztatottra lebontva.

Ezeket a munkáltatói adatokat hasonlították össze a dolgozó által bevallott jövedelemmel. A változás most annyi, hogy az összevetést már most elvégezték, illetve létrehoztak egy olyan rendszert, amelyben megismerhető a bevallás.

Az adókamara elnöke szerint európai összehasonlításban is előremutató a NAV újítása,

és nem tud olyan országról, ahol az adóhatóság készítené el az szja-bevallást. Hozzátette, a változás elsősorban az adózók kényelmét növeli, ettől nem lesz több az adóbevétel vagy kevesebb visszaélés.

A NAV sem lát mindent

Zara László arra figyelmeztetett, hogy érdemes átnézni a NAV által készített tervezetet. Először hasonlítsuk össze a munkáltatótól január végéig megkapott igazolással a számokat, hiszen a NAV is azokból az adatokból dolgozik.

Utána végig kell gondolni, hogy a munkáltatótól kapott összes jövedelem szerepel-e rajta. Előfordulhat, hogy például egy év végi jutalom kimaradt, vagy valamit rosszul bérszámfejtettek. Hiába nem a dolgozó hibázott, az adóhiány nála jelentkezik. Neki kell befizetnie a pénzt, és akár meg is büntethetik.

A NAV sem lát minden jövedelmet, ezeket pótolni kell a bevallástervezetben. Jellemzően

ide tartoznak a lakáskiadásból, külföldről vagy más magánszemélytől származó jövedelmek.

Tállai András arról beszélt, hogy az e-szja a NAV saját fejlesztése, az eszköz és a hardver bruttó költsége 4,3 milliárd forint volt, ami másfél-két év alatt csak a kisebb papírköltség révén megtérül.