Nem jöhet be az Unióba a rohadt brazil hús

tehén
A holstein-fríz fajtájú szarvasmarhákon végzett kísérletek eredményei még a kutatókat is megdöbbentették
Vágólapra másolva!
A nagyobb importőrök többsége megtiltotta a brazil hús behozatalát, mert a gyanú szerint a brazil cégek éveken át árultak bizonytalan eredetű termékeket. A brazil export harmadát adták tavaly a most vészfékező országok.
Vágólapra másolva!

Az Unió és Kína is leállította a Brazíliából származó vörös hús importját a múlt héten kirobbant élelmiszeripai botrány miatt, amely egy pénteki rendőrségi akció után robbant ki. A szövetségi nyomozók húsüzemeken ütöttek rajta és 30 embert őrizetbe vettek.

Az állam 30 vezető köztisztviselőt függesztett fel, akik segítették az illegális és egészségre ártalmas tevékenységet.

Esetükben korrupció gyanújával folyik nyomozás.

A „gyenge hús" akciót pénteken a kora reggeli órákban hajtották végre hat brazil államban kétévi nyomozás után. A szövetségi nyomozók ezer hivatalnok részvételével 194 helyszínen razziáztak. A nyomozók szerint néhány cégvezető egészségügyi alkalmazottakat vesztegetett meg, és politikusokat, hogy állami tanúsítványokat állítsanak ki.

A 21 üzemet bezárták, és nyomozás indult ellenük. Michel Termer brazil elnök szerint az üzemek csak a brazil húsipar egy szűk szeletét jelentik. Csak 21 üzem a 4837 közül, és közülük csak hatan exportáltak az elmúlt 60 napban – igyekezett csökkenteni a történtek súlyát. A húsipar jelentős részt képvisel a brazil gazdaságon belül, a húsexport értéke meghaladja a 12 milliárd dollárt évente, Brazília a világ legnagyobb vöröshús-exportőre.

Ez még biztos nem rohadt (illusztráció) Forrás: Freestockphotos.biz

Nem is csoda, hogy a brazil állam igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerülje az export leállítását.

Michel Temer válságtalálkozókat szervezett a hétvégére,

amely keretében külföldi diplomatákat is meghívott egy steakházba, hogy együtt fogyasszanak a termékekből.

Azt hajtogatta, hogy lehet bízni a nemzeti termékek minőségében, így próbálva meggyőzni a vásárlókat és visszaszerezni a rigorózus piac bizalmát. De a próbálkozás nem járt sikerrel. Kína, az EU, Dél-Korea és Chile is leállíttatta a brazil termékek kereskedelmét.

Együttesen ezek az államok a húsexport harmadát adták 2016-ban brazil lapok szerint.

Különösen kellemetlen, hogy a szabálytalansággal vádolt cégek között van a JBS, a világ legnagyobb marha-exportőre és a BRF, a világ egyik legnagyobb baromfifeldolgozója is. Mérget és kemikáliákat használtak a termékek valós állapotának elkendőzésére. Néhány esetben ezek a termékek rákkeltőek voltak a rendőrség szerint. A JBS és a BRF közölte: betartották a magas minőségi előírásokat egészségügyi és előírásokat.

Az ügyészség szerint a vesztegetési pénzek egy részét a két brazil kormányzópártnak fizették,

a PP-nek és annak a PMDB-nek, amelynek elnöke a marhahúspartit szervező Michel Temer.