20 milliós MNB-bírság a Cofidisnek

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Az MNB hivatalból vizsgálta, hogy a cég miként tesz eleget a jövedelemarányos törlesztőrészletre (JTM) és a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó jogszabályoknak, az úgynevezett adósságfék-előírásoknak.
Vágólapra másolva!

A 2015. január 1-jétől kezdődő időszakot áttekintő vizsgálat megállapította, hogy a fióktelep több, hitelkiváltással együtt folyósított szabad pénzeszköznél

nem alkalmazta a JTM-előírásokat, és egyes esetekben a jogszabályi limitnél magasabb törlesztőrészletet határozott meg ügyfeleinek.

Az MNB talált olyan ügyleteket is, ahol a JTM meghatározásánál figyelmen kívül hagyták a pár nappal korábban (a cég által ugyanazon ügyfélnek) folyósított hitel törlesztőrészletét, holott a havi adósságszolgálatba az ügyfél valamennyi ismert hiteltartozását be kell számítani.

A fióktelep hitelkihelyezéssel összefüggő belső folyamatai és eljárásai nem álltak összhangban a túlzott eladósodást védő jogszabályi előírásokkal, és az ügyfelek fennálló tartozásait érintő nyilvántartási hiányosságok miatt az előírt mértékű törlesztőrészlet sem volt szabályszerűen meghatározható az új hitelkihelyezéseknél – állapította meg a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az MNB a szabálytalanságok miatt 20 millió forint bírságot szabott ki, és kötelezte a Cofidist, hogy a hitel- és pénzkölcsönnyújtási tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően végezze,

gondoskodjon olyan belső folyamatok és nyilvántartások kialakításáról, melyek biztosítják a jövedelemarányos törlesztőrészlet meghatározására vonatkozó előírások betartását.

A fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfékszabályok a hitelfelvételeknél – az igazolt nettó jövedelem és az ingatlan értékének függvényében – korlátozzák a törlesztőrészletek és a felvehető hitelösszeg nagyságát is. Forintalapú, ingatlanfedezet mellett nyújtott jelzáloghitel esetén, ha a hiteligénylő(k) összevont havi nettó jövedelme 400 ezer forint alatti, a havi törlesztőrészlet legfeljebb e jövedelem 50 százaléka, a felvehető hitel összege a megvásárolni kívánt ingatlan értékének maximum 80 százaléka lehet.