Luxuslakások tömegét lehet kibérelni Londonban

politics referenda Horizontal CITY SKYSCRAPER The Canary Wharf finance district of London, encompasing the offices of HSBC, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, and other global banking corporations, is pitcured from Greenwich park in south-east London on
The Canary Wharf finance district of London, encompasing the offices of HSBC, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, and other global banking corporations, is pitcured from Greenwich park in south-east London on June 26, 2016. British business minister Sajid Javid on Sunday urged companies not to panic following Britain's vote to leave the European Union (EU) despite dire warnings of the economic consequences of the Brexit vote. "Our economic fundamentals remain strong. They're strong enough to weather any short-term market volatility," he said, after Thursday's vote plunged global financial markets and the value of the pound. / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Két frusztrációval teli évig nem talált vevőt a Hyde Parknál lévő londoni luxuslakására a tulajdonos, ezért végül inkább kiadta 1500 fontért. Nagyon ugráltak az árak, de azt hittem, folyamatosan követi a piacot – mondta Hasan Hasan, az Xenyos ingatlancég alapítója. Most a felújított ingatlant 8,65 millió fontért próbálja eladni. Amíg nem talál vevőt, halasztania kell a tervezett befektetéseit.
Vágólapra másolva!

A luxuslakások tulajdonosai egyre inkább az Airbnb és hasonló cégek felé fordulnak, így a Xenyos mellett más cégek is így próbálnak jövedelemhez jutni a lankadó ingatlanpiacon. Mások attól várnak lökést, hogy

a hosszabb távú kiadásokat rövidebb időszakúakra cserélik a legdrágább kerületekben,

így 5,1 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt. A font gyengülése is komolyan fékezte a fejlesztőket és arra kényszeríti őket, hogy más jövedelemszerzés után nézzenek.

A londoni Airbnb-s ingatlanok száma megduplázódott, 50 ezerre nőtt egy év alatt a városban a LaSalle közvetítőcég adatai szerint. A polgármester, Sadiq Khan arra kérte a város törvényhozóit, hogy tekintsék át a rövid távú bérbeadást és azt a kockázatot, hogy a felfutás miatt a belföldiek számára jelentősen beszűkül a piac.

Forrás: AFP/Odd Andersen

Összesen 35 ezer új luxuslakás építését tervezik Londonban a következő időszakban, 40 százalékkal többet, mint 2014-ben

- az Arcadis NV tanácsadó cég szerint. A londoni használtlakás-eladások 2016-ban négyéves mélypontra estek. Az eladhatatlan lakásokat rekord számban hagyják hátra a fejlesztők.
Ez arra kényszeríti a tulajdonosokat, hogy az ingatlanokat kiadják, amíg az ingatlanpiac magára nem talál – mondta a Knight Frank LLP szakértője, Tom Bill. A kiadó lakások száma London legjobb kerületeiben húsz százalékkal nőttek az elmúlt hat hónapban.

A brexit-népszavazás után a hosszú távú lakáskiadásra nem túl nagy a kereslet, de az ingatlantulajdonosok ragaszkodnak a profitjukhoz, mondta a japán és kínai látogatók elszállásolására specializálódott JC International Property vezetője. A bérleti díjak ugyanakkor a befektetők számításaihoz képest esni kezdtek.

Mivel mindenki olyan üzletet akar, ami megtérül, ezért a rövid távú kiadás felé megy a piac

– állítja Hasan, akinek a cége Dél-Kensingtonban és Notting Hillben tart fenn eredetileg hosszú távra kiadandó lakásokat.

Az új szabályok, amelyek szerint legfeljebb 90 napra adható ki egy lakás rövid távra, jelentősen beszűkíti a lehetőségeket, a kisebb cégek számára a lakás akár veszteséget is termelhet így. Több ingatlantulajdonos nem is tud róla, hogy 90 napos limit van érvénybe a rövid távú lakáskiadásnál, de lehet, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyják a korlátozást.

Az Airbnb adatai szerint jócskán vannak, az engedélyezett időszaknál hosszabb időre is kiadják a lakásokat.

A lakások negyedét saját oldalon is hirdetik, még inkább túllépve az engedélyezett szinten.

Az Airbnb új automatikus foglalási limitet fejlesztett segítendő a felelős és fenntartható növekedést a lakásiadásban – mondta a cég szóvivője. A londoni polgármester hat további rövid ajánlást állított össze, az Airbnb mellett más szállásadó szolgáltatónak, így a One Fine Staynek és a Booking.com-nak, kényszerítve őket a korlátozások átvételére. Privát lakások is kiadhatók egész évre, ám ez esetben a kiadásra ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk, mint a szállodákra. Márpedig a legtöbb ingatlan erre nem alkalmas.

Sok az újépítésű lakás Londonban, már nem lehet eladni őket Forrás: AFP/Ben Stansall

A városi tanácsok akciókat kezdeményeztek a tulajdonosok ellen, akik át akarják hágni a szabályokat. A City of London Corporation, vagyis a City kerület vezetése, lépéseket tesz azon lakástulajdonosok ellen, akik több lakásfejlesztésben is érdekeltek a Tower környékén.

A külföldi vásárlóknak, akik 41 százalékkal hajtották fel a vásárlásokat London elegáns kerületeiben, más miatt is érdekük a magas megtérülést hozó a rövid távú bérbeadás.

A font 16 százalékkal gyengült a brexit-szavazás óta a dollárral szemben.

Ez azt jelenti, hogy a fontban elszámolt bérbeadás számukra nem túlságosan kifizetődő szolgáltatás.

A Xenyos rövid távra kiadott ingatlanai között vannak lakások a Chelsea Bridge Wharfban, a Nine Elms kerületben. Ezeknek a lakásoknak némelyikét például egy szaúdi bank hiteléből finanszírozzák, mivel a tulajdonosok maximális megtérülést akarnak. A belső londoni bérbeadási piac is gyengült az elmúlt években, ami nyomást gyakorolt a fejlesztőkre és a finanszírozókra egyaránt. Az új lakások számának emelkedésével az árak további csökkenésére lehet számítani mind a lakásértékesítési mind a bérlakáspiacon.