Negyedik éve bővül a hazai felvásárlási piac

ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA székház
Budapest, 2016. június 20. Az egykori Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) volt székháza Budapesten, a Kossuth téren 2016. június 20-án. Várhatóan még a nyáron elkezdik a székház bontását, a munkálatok idejére lezárják az alatta lévő metróállomást. A székház helyére irodaházat építenek. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyarországi akvizíciós piac becsült mérete 2016-ban megközelítette az 1,61 milliárd dolláros értéket. Ez mintegy 6 százalékos emelkedés az azt megelőző évhez képest – derült ki az EY által összeállított M&A Barométer felmérésből. Bár az ügyletek száma 15 százalékkal 110-re csökkent a 2015-ös évhez képest, az összértéket tekintve negyedik éve tapasztalható bővülés. A legnagyobb aktivitást a feldolgozóipar mutatta 15 teljesített tranzakcióval.
Vágólapra másolva!

Több éves tendencia tört meg 2016-ban a magyar felvásárlási és összeolvadási piacon, amíg 2014-ben és 2015-ben is az IT és technológiai szektor volt a legaktívabb lezárt ügyletek tekintetében, addig

tavaly az ügyletek számát tekintve a feldolgozóipar végzett az első helyen.

Az EY M&A Barométere minden évben összesíti az elmúlt időszakban lezárult, nyilvános hazai tranzakciókat. „A tranzakciók összértékét tekintve már negyedik éve tapasztalunk bővülést a magyarországi M&A piacon."

2016-ban 197 millió dolláros értékével a Millenium Towers irodakomplexum felvásárlása volt a legnagyobb értékű tranzakció. Annak ellenére, hogy a legnagyobb ügyletek kivétel nélkül külföldi vállalatok és magyar cégek között mentek végbe, 2016-ban az előző évekhez hasonlóan a magyar piacon a hazai tranzakciók maradtak fölényben. A pénzügyi befektetők továbbra is kisebbségben vannak a stratégiai akvizíciókhoz képest.

A magyar tranzakciós piac Forrás: EY