Bevezette a svéd modellt Indiában az IKEA

IKEA embléma
The logo of IKEA is pictured outside Europe's biggest Ikea store in Kungens Kurva, south-west of Stockholm on March 30, 2016. Ikea founder Ingvar Kamprad, who built a global business empire with revolutionary flat-pack furniture and dallied with Nazism in his youth, turned 90 today. / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
A férfiak és a nők is részesülhetnek a cég indiai dolgozói közül a most bevezetett, 26 hetes szülési szabadságban.
Vágólapra másolva!

A szülési szabadság egyébként a béranyaságra, és az örökbefogadásra is érvényes. Az anyáknak ráadásul arra is lehetőségük van, hogy a 26 hét letelte után félnapos munkarendben dolgozzanak további 16 hétig.

Az indiai helyzet még így sem igazán mérhető a svédországihoz, de mindenképpen komoly lépés a most bevezetett intézkedés.

A dél-ázsiai országban az anyák egynegyede gyakorlatilag fel is mond, ahogy elmegy szülni – egy 2015-ös kutatás szerint.

Az IKEA új szülési szabadságának bevezetése egyébként egybeesik az indiai munkatörvénykönyv változásával, amely rugalmasabbá próbálja tenni a szülőszabadságra menők irányába a vállalatokat. Az új rendelkezések az elkövetkező hetekben lépnek hatályba.

A legfontosabb, hogy az indiai anyákra vonatkozó szülési szabadság 26 hétre emelkedik az eddigi 12-ről.

Ezzel a mutatóval pedig India olyan országokat is kenterbe ver, mint az Egyesült Államok, Japán, Németország és Franciaország.

Terjed a svéd modell? Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Erre a jogszabályi változásra dobta rá az IKEA a szülési szabadság apákra való kiterjesztését.

Igaz, egyelőre csak a kereskedelmi részlegben dolgozó 250 alkalmazottra vonatkozik, de a cég az ígéri, hogy hamarosan a teljes munkaerő számára elérhető lesz.

A vállalat 25 újabb üzletet készül nyitni az országban 2025-ig, amivel a portál becslése szerint mintegy 15 ezer embert foglalkoztathat majd. Ez persze még mindig elenyésző hányada az indiai munkaerőpiacnak.