Már 15 millió elektromos autó lesz forgalomban 2022-ben

ces2017
Start-up Faraday Future presents its first production model, the FF91 electric car, at the CES†consumer technology show in Las Vegas, USA, 3 January 2017. The car is expected to be ready for delivery from 2018. Photo: Andrej Sokolow//dpa A Faraday Future FF91 nevű elektromos okosautója
Vágólapra másolva!
Az olaj iránti kereslet sokkal gyorsabban nő majd, mint amennyi üzemanyagot az elektromos autókkal meg lehet spórolni, olvasható a Nemzetközi Energia Ügynökség friss, öt éves kitekintést adó elemzésében. A palaolaj kitermelése napi 3 millió hordóra emelkedhet, de ez is csak az emelkedő olajkereslet töredékét adja. 
Vágólapra másolva!

Az előttünk álló öt évben közel 10 százalékkal nő az olaj iránti kereslet világszerte, amit sem a palaolaj-kitermelés felfutása, sem az elektromos autók elterjedése nem képes majd ellensúlyozni, így hosszú távon az olajárak emelkedésére lehet számítani, áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb előrejelzésében.

A palaolaj kitermelés emelkedése csak azt lesz képes enyhíteni, ha az olajtermelő országok csökkentenék kitermelésüket.

Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben. Forrás: AFP/David Mcnew


Az ügynökség szerint az amerikai palaolaj-kitermelés felfutása középtávon akár mérsékelheti is az OPEC-tagállamok kitermelés-csökkentési törekvéseinek hatását.

Ennek elsődleges oka, hogy a palaolajhoz kapcsolódó fejlesztések ára jelentősen csökkent az elmúlt két évben.

Az IEA tanulmánya szerint 80 dolláros olajárak mellett napi három millió hordóra emelkedhet a palaolaj-kitermelés, ez azonban csak törtrésze az olaj iránti kereslet emelkedésének.

A Faraday Future nemrég mutatta be az FF91 electromos okosautót Las Vegasban. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

Az ügynökség szerint az elektromos autók száma öt év múlva elérheti a 15 milliót, összehasonlításképp tavaly 1,3 millió volt forgalomban.

Az elektromos autók napi 200 ezer hordó olaj-keresletet válthatnak ki az előrejelzések szerint.

Az olaj iránti kereslet emelkedése a világgazdaság teljesítményének növekedésével magyarázható, és folyamatosnak ígérkezik az elkövetkező öt évben, írja az ügynökség.