Több ezer dolláros bombán ül az amerikai jegybank

dollár
Dollar bills, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Hatalmas összegben vásárolt kötvényeket a válság idején bajba jutott bankoktól az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserves (Fed), a legújabb kimutatások szerint elképesztő összegű, 1170 milliárd dollárról van szó. A cél a pénzintézetek megmentése és a hitelezés beindítása volt, de a kétes értékű, jelzálog alapú papíroktól a Fednek előbb-utóbb szabadulnia kell. Az eladási hullám azonban megbolygathatja a hitelezést és a kamatokat is.
Vágólapra másolva!

A válság kitörése óta irgalmatlan mennyiségű, 1170 milliárd dollár értékű jelzálog-kötvényt vásárolt a Fed a 2008 előtti túlzott hitelezés miatt súlyos problémákkal küszködő amerikai bankoktól.

A pénzintézetek megmentésére szükség is volt, mert a kockázatos hiteleket értékpapírosított jelzálog-kötvényekre a piacon nem találtak vevőt, ezért jobb híján a jegybank szerepét betöltő Fed vette át tőlük.

A Fed több kötvényvásárlási programot is meghirdetett a válság után összesen több ezer milliárd dollár értékben, ezek keretében jutott hozzá a jelzálog fedezetű papírokhoz.

Janet Yellen, a Fed vezetője Forrás: AFP/2014 Getty Images/Alex Wong

A bankok mérlegét így segített kitisztítani, vagyis sikerült őket megszabadítani a problémás hiteleiktől, a visszafizetés kockázatát az eladás után ugyanis már a Fed viseli. Másrészt – az államkötvény-vásárlással együtt -

több ezer milliárd dollár friss pénzt tudtak a bankrendszerbe pumpálni, így elősegítették a hitelezést, amelyet a nulla százalék körüli kamatszinttel ösztönöztek.

A hitelezés helyreállása és a bankrendszer stabilizálása alapvető fontosságú volt az amerikai gazdaság számára, így túlzás nélkül állítható, hogy a Fed-nek oroszlánrésze volt a kilábalásban.

A kötvényvásárlási programokat a gazdasági mutatók markáns javulása és főként a munkanélküliség leszorítása és az ingatlanpiac rendeződése után lehetett csak fokozatosan leállítani,

a kötvényhegyek azonban a Fed nyakán maradtak.


A Bloomberg összefoglalója szerint 4450 milliárd dollár értékben halmozott fel értékpapírokat a Fed, ezek jelentős része államkötvény, illetve a már előbb említett jelzálog alapú értékpapírok.

A portál értesülései szerint az elmúlt hónapokban a jegybank több vezető tisztségviselője is felvetette, hogy csökkenteni kellene a Fed tulajdonában lévő rekordmennyiségű kötvény-állományt.

Ben Bernanke, a Fed előző elnöke (2006-tól 2014-ig) vitte végig a kötvényvásárlási programokat Forrás: AFP/Karen Bleier

Piaci pletykák szerint a Fed akár már idén megkezdheti a kötvények leépítését, ezért került a figyelem központjába a kérdés, valamint az a kritika, miszerint

a központi bank túllépett a hatáskörén, amikor ilyen mennyiségben befogadott értékpapírokat, amire egyébként korábban nem volt példa.

A Fed szabadulna a felvásárolt kötvényektől Forrás: AFP

Elemzők szerint a kötvényeladás megbolygathatja az ingatlanpiacot és emelheti a bankkölcsönök kamatszintjét is, különösen annak fényében, hogy erre az évre két vagy három kamatemelést már amúgy is előirányzott a piac.

A Morgan Stanley elemzői szerint a Fed kötvény-állományának 325 milliárd értékű csökkentése jövő év áprilisától kezdődhet és 2019 végéig tarthat, és önmagában ugyanolyan hatással járna, mintha még kétszer emelne az alapkamaton a Fed.