Az olajba menekülnek a befektetők

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Soha nem látott mértékben fogadnak az olajár emelkedésre a hedge fundok. A spekulánsok ugyanis egyre nagyobb számban keresnek fedezéket az emelkedő infláció elől. Az OPEC politikája pedig csak támogatja az optimizmust.
Vágólapra másolva!

Rekordszintű nettó long pozíciót vettek föl a hedge fundok január 31-ig az olajpiacon. Ez azt jelenti, hogy a fekete arany csökkenésére (short) és emelkedésére (long) kötött határidős jegyzések közti különbség 885 millió hordónak felelt meg a longok javára – írja a Financial Times. A szabályozóktól és tőzsdéktől gyűjtött adatokból kiderül, hogy az összes emelkedésre kötött szerződés közel 1 milliárd hordónak, míg a csökkenésre felvett pozíciók csupán 111 milliónak feleltethetők meg.

Mindez úgy jött össze, hogy korábban számos befektető félt attól, hogy az olajár esni kezdhet, ahogy az alapkezelők inkább zsebre teszik a profitot, és tömeges eladásba kezdenek. Ahogy azonban a fekete arany árfolyama eddig relatíve stabilan tartotta magát 2017-ben, a friss rekord mögött az is állhat, hogy egyes, a makrogazdaságra fókuszáló alapok menedzserei más szektorok mozgásai ellen fedezik magukat az olajjal.

Középpontban az Egyesült Államok

A befektetők szorosan követik Donald Trump elnökségének politikáját, miután az OPEC és szövetségesei (beleértve Oroszországot) úgy döntöttek, visszafogják a kitermelésüket, támogatva ezzel az olaj árfolyamát.

Az új amerikai elnök tervei ugyanis kétélűek.

Egyrészt az adócsökkentések, a szabályozások enyhítése, valamint az infrastrukturális beruházások a várakozások szerint felpörgetik majd az amerikai gazdaságot, ezzel együtt viszont az inflációt is megemelhetik. Ez utóbbi miatt pedig egyes alapkezelők olajat vásárolhatnak, hogy védjék magukat az emelkedő költségekkel szemben.

– hangsúlyozta Richard Robinson, az Ashburton Investments alapmenedzsere.

A határidős (márciusi) nyersolaj árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A határidős olaj az európai befektetők számára is vonzó eszköz lehet az emelkedő infláció ellenében, mivel a régió portfóliói széles körben ki vannak téve a nyersanyagárak potenciális emelkedésének, illetve az erős dollárnak egyaránt.

Támogató piac

Az OPEC által vezetett kitermelés csökkentés megerősítette azt a piaci vélekedést, hogy az olajár annak ellenére is stabilizálódhat idén, hogy az Egyesült Államok palaolaj kitermelése várhatóan felpattan. Az látszik, hogy a készletek csökkenni fognak a következő hónapokban, miközben az árak nem túl magasak a befektetések fokozásához – nyilatkozta egy hedge fund menedzser. Hozzátette,

az igazi kérdés az, hogy miért nem magasabbak az árak.

Az OPEC globális kínálati megállapodása egyébként több mint 22 százalékos erősödést idézett elő az olaj árfolyamában a november 30-i találkozó és január 1. között. Ezzel a fekete arany elérte a hordónkénti 55 dollárt, de ezt követően az emelkedés lelassult. A befektetők azonban szorosan követik a határidős jegyzéseket, melyek a piac jövőbeni szűkülésére utalhatnak annak ellenére is, hogy az azonnali ügyletek árai nem változnak érdemben. Mivel a határidős jegyzések görbéje jelenleg támogatja a nettó long pozíciókat, így az emelkedésre kötött fogadások egyre vonzóbbak lehetnek a befektetők számára.