Nem változtatott az alapkamaton az MNB

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően az Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 0,9 sázalékon hagyta az alapkamatot mai ülésén, valamint változatlanul hagyta az egynapos betéti és hitelkamatlábakat is. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hónapokban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta finomhangolni a monetáris politikát, amelyek közül az egyik legfontosabb eszköze

a 3 hónapos betétállomány szűkítése azon célból, hogy a kereskedelmi bankok minél nagyobb mértékben a gazdaságot finanszírozzák, illetve állampapírokat vásároljanak.

Ennek hatására a bankközi kamatlábak, illetve a rövid lejáratú referenciahozamok történelmi mélypontra süllyedtek. Az MNB friss előrejelzései is napvilágot látnak az inflációs jelentésben.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ebben már a 3 százalékos inflációs cél elérését is előre jelezhetik, ami korlátozhatja az esetleges kamatcsökkentések esélyeit.

A Takarékbank elemzői szerint szigorítani mindaddig nem szükséges, amíg a várható infláció a 2-4 százalékos sávon belül marad, így 2018 közepéig nem számítanak az alapkamat emelésére.