Nagy pofont kapott a londoni ingatlanpiac

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
A londoni lakásárak hat éve nem látott éves szakadást könyvelhettek el februárban, ahogy a magas árak erősen visszatartották a vásárlókat. A zuhanást London központi régiója vezette.
Vágólapra másolva!

A meghirdetett lakásárak átlaga éves összevetésben 0,4 százalékkal, 641 116 fontra süllyedt februárban, a brit fővárosban, ebben a hónapban. Ráadásul a Rightmove most közzétett adati szerint ez az első éves alapú zsugorodás 2011 áprilisa óta. Noha januárhoz képest 2,6 százalékos volt a drágulás, ez volt a legalacsonyabb havi emelkedés 2009 februárja, vagyis a válság mélypontja óta – írja a Bloomberg.

A londoni ingatlanpiac egyébként 2016-ban alulteljesítő volt az ország egészével szemben, ahogy az EU-ból való kilépésről szóló brexitszavazás, illetve az adóreformok visszafogták a keresletet a főváros lakásai iránt.

Növekvő érzékenység

Nemzeti szinten az látszik, hogy az éves árnövekedés majdnem négy éves mélypontra lassult ebben a hónapban, ami azt jelzi, hogy

a potenciális vásárlók egyre érzékenyebbek az árakra.

Az infláció ugyanis gyengíti a reáljövedelmeket, miközben fokozódnak az aggodalmak az ország gazdasági kilátásaival kapcsolatban – hangsúlyozta a Rightmove elemzése.

Egyre érzékenyebbek az árakra a brit ingatlanvásárlók Forrás: AFP/Oli Scarff

Tekintve a megélhetési költségek emelkedésének, valamint a szigorodó hitelezési feltételeknek a negatív kombinációját, hamarosan eljöhet az időszak, amikor számos vásárló képtelen lesz vagy nem lesz hajlandó annyit fizetni, amennyit az eladók kérnek.

Mindezt pedig még a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok is fokozhatják

– mondta a Rightmove igazgatója, Miles Shipside. Hozzátette, az ingatlanárak 2013-at követően robbanásszerűen emelkedtek, vagyis nem meglepő, hogy a felfelé ható nyomás kezd igencsak enyhülni.

Bajok a központban

London központi régiója vezette a gyengülést februárban. Itt ugyanis a meghirdetett árak éves alapon 2,1 százalékkal zsugorodtak, szemben a külsőbb területeken tapasztalt 1,4 százalékos emelkedéssel. Havi alapon azonban a belső kerületek felülteljesítők voltak, ahogy a drágább ingatlanok felnyomták az átlagot a karácsonyi szünet után.

Nagy-Britannia egészét nézve, a meghirdetett árak átlaga 2 százalékkal 306 231 fontra emelkedett, ami egy éve nem látott havi erősödésnek számított. Mindazonáltal

ez még mindig a leggyengébb februári teljesítmény volt 2009 óta,

és messze alatta van az elmúlt hét év során tapasztalt, átlagosan 5 százalékos izmosodásnak. Mindez azt jelenti, hogy az éves szintű 2,3 százalékos nemzeti áremelkedés a leglassabb ütemű volt 2013 áprilisát követően.