Hatalmas különbség van a nyugdíjak között

nyugdíjas
59150198 - female pensioner reading book at home
Vágólapra másolva!
Tavaly az alsó és a felső tíz százalék nyugdíja között nagyjából az átlagnyugdíj 175 százaléka volt a különbség, ez derül ki Rétvári Bence parlamenti államtitkár egy képviselőnek adott válaszából. Az eltérések – ahogy minden más országban – nyilvánvalóan abból adódnak, hogy hány évig ki mit dolgozott, mennyit keresett, azaz mi volt a foglalkozása.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjak közötti különbség 163 195 forint, ennyi ma az alsó és a felső jövedelmi kategóriákba tartozó tíz százalék közötti különbség.

A munkajövedelmek közti különbség ennél értelemszerűen magasabb:

2015-ben a legalacsonyabb és a legmagasabb tíz százalék között 452 228 forint volt a különbség,

ez derül ki Rétvári Bence írásbeli válaszából, amelyet Lukács Zoltán MSZP-s képviselő nyugdíjakkal kapcsolatos kérdésére adott.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hozzátette, hogy

2015-ben a GDP 8,9 százalékát fordította az ország a Nyugdíjbiztosítási Alap nyugellátásra fordított kiadásaira.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tavalyi adatai szerint közel egymillióan, vagyis a nyugdíjasok fele kapott havi 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjat, 100-200 ezer forint közötti nyugdíjat pedig 822 ezer nyugdíjas. 300 ezer forint fölötti nyugdíj összesen 11800 magyarnak járt.

Összesen öt magyar nyugdíjas kapott egymillió forintnál többet, egyikük több mint kétmillió forintot, a másikuk 1,5 és 2 millió között, hárman pedig 1-1,5 millió közötti összeget.

Forrás: 123RF

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly 80 ezer forint számított a megélhetési alapszintnek a nyugdíjaknál.