Fenyegetésként értékelik a helyzetet a vállalkozók

Horizontal ILLUSTRATION PARLIAMENT CLOCK NATIONAL FLAG
A Union flag flies in the wind in front of the Big Ben clock face and the Elizabeth Tower at the Houses of Parliament in central London on November 3, 2016. The High Court struck a blow Thursday to the British government's plans for leaving the EU, ruling it must seek parliament's approval before starting exit talks. The ruling raises the prospect of a protracted parliamentary debate before then, in a chamber which overwhelmingly opposed Brexit and may seek to soften the break with the EU. / AFP PHOTO / Niklas HALLE'N
Vágólapra másolva!
Az európai vállalkozások több mint fele komoly veszélyként értékeli a Brexitet az európai üzleti szféra szempontjából – derült ki az RSM felméréséből. A European Business Awards (EBA) üzleti versenyen részt vevő vállalkozások reakciója alapján a cégek több mint 40 százaléka úgy gondolja, hogy az Egyesült Királyság befektetési célpontként leértékelődik, kevésbé lesz vonzó az Unióból való kilépést követően.
Vágólapra másolva!

Az európai üzleti szférára nézve fenyegetést jelent a brit szavazás eredménye, az EBA-n résztvevő cégek véleménye szerint*. 54 százalékuk kifejezett

veszélyként értékeli a döntés következményeit,

míg 39 százalék látja ezt lehetőségként. A cégvezetők 41 százaléka szerint a brit piac kevésbé vonzó befektetési területté válik majd, mint a szavazást megelőzően.

Nem csak a brit cégeket érinti

Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary vezérigazgatója szerint egyértelmű, hogy a brexit az egységes piac miatt nem csupán a brit cégeket érinti kedvezőtlenül, de minden olyan európai társaságot is, amelynek üzleti terveit és működését a változás befolyásolja. A bizonytalanság közepette

a tényekre alapozva kell felkészülni a változásokra,

hiszen a kereskedelmi kapcsolatok és a szolgáltatások áramlása biztosan fennmarad majd, a cégeknek pedig elsősorban ezen új keretekre kell koncentrálniuk a politikai viták közepette is.

A szigetországban tevékenységet folytató európai cégek számára egyértelműen kedvezőtlen a döntés Forrás: AFP/Niklas Halle'n

A cégek hatoda már jelenlegi érzékeli a változást, és további harmada érintetté válik, amint a kiválási folyamat előrehalad.

Az európai cégek leginkább a költségeik növekedésétől tartanak.

Azon cégeknél, amelyeket közvetlenül érint a brexit, közel 60 százalék arra számít, hogy üzletvitelének költségei emelkednek majd, 50 százalékuk szerint a változás eredményességüket is befolyásolja. A változások a beszállítói kört is jelenősen érinthetik, a cégvezetők szerint 42 százalékukra kedvezőtlen hatást gyakorol a brexit a következő években.

Az egységes piac a top prioritás

* A felmérés, az EBA-n résztvevő cégek közül több mint 700 sikeresen működő cég vezetőjének véleményét összegezte. A válaszadók között osztrák, belga, bolgár, horvát, ciprusi, cseh, dán, brit, észt, finn, francia, német, görög magyar, ír, olasz, török, spanyol és svéd cégvezetők is elmondták véleményüket a brexit-szavazás előtti és azt követő időszakban.

Az Egyesült Királyságban is kitettséggel rendelkező európai cégek két oldalról is érintettek az egységes európai piacról való megállapodásban. Éppen ezért, a teljes európai piachoz való hozzáférés egyértelműen a top prioritást jelenti a cégek számára, ezt követi az adóösztönzők és kedvezmények rendszerének területe, és a munkaerő szabad áramlásának jövőbeni szabályozása.

Még borúlátóbbak a válaszadók, ha a brit cégek jövőjéről van szó. 58 százalék szerint egyértelműen kedvezőtlenebb lesz ezen cégek helyzete a brexit-szavazás következményeként.

A brit piacra befektetést tervező cégek 25 százaléka felülvizsgálja terveit,

9 százalék inkább más európai piacot választ korábbi célterülete helyett.