Már háziállatokra is köthető felelősségbiztosítás

New York, 2017. február 15. Betty Boop, a komondor a munkakutyák versenyében a 141. Westminster kutyakiállításon, az Egyesült Államok legnagyobb kutyaszépségversenyén a New York-i Madison Square Gardenben 2017. február 14-én. (MTI/AP/Julie Jacobson)
Vágólapra másolva!
Sok olyan família van, ahol a háziállatok családtagnak számítanak. Az ő kegyeiket keresik a kisállat-biztosítók.
Vágólapra másolva!

Aki a kutyájára családtagként néz, arra az állattulajdonos szó nem is igazán jó definíció Robert Jackson, az állatbiztosításokkal foglalkozó HealthyPaws vezérigazgatója szerint, aki inkább a „pet parent” kifejezést használja, amit inkább le se merünk fordítani.

Mindenre azért nem

Jacksonék egészség- és baleset-biztosítást kínálnak azoknak, akik „bármit megtennének a kedvenceikért”. Ez a „bármi” azonban nem feltétlenül olcsó.

Egy sürgősségi állatorvosi beavatkozás például akár 3000 dollárba (kb. 876 ezer forint), vagy akár többe is kerülhet

írja a Huffington Post újságírója, aki a maga – és kis terriere – példájából tudta ezt meg.

Akár itt, akár ott, az állatbiztosítás pont az ilyen esetekre van. Nem fedezi viszont az állattartással járó rendszeres, kiszámítható egészségügyi kiadásokat, mint például az oltások, a vizsgálatok vagy a rendszeres fogtisztítás költségét, ami egy macskatulajdonos esetében átlagosan 196 dollár (kb. 57 ezer forint), egy kutyásnak pedig 233 dollár (kb. 68 ezer forint).

Magyarországon is hasonló a helyzet, megfejelve azzal, hogy

a háziállatok okozta károkra felelősségbiztosítás is köthető.

„Ez nyilván nem terjed ki a saját otthonunkban keletkezett kárra, de ha a kutyánk átszökik a szomszédba, és ott okoz bajt, arra már igen" – mondta Marosvölgyi Péter, az Aegon szakembere. Nálunk ugyan nincsenek erre specializálódott nagyobb vállalatok, de a komolyabb biztosítók már bevették a termékpalettájukba ezt a biztosítási formát is.

Vajon ő biztosítva van? Forrás: MTI/AP/Julie Jacobson

Nagy szórás

Az óceán túloldalán mostanra már eljutott oda a piac, hogy nemcsak háziállat-biztosítást kínáló honlapok vannak, hanem árösszesítő oldalak is, ahol ki-ki megversenyeztetheti a piaci szereplőket. Ezek egyébként a fent említett magas árak miatt hasznosak.

Magyarországon jellemzően olcsóbb az állatorvosi beavatkozás, bár nehéz számszerűsíteni. „Nagyon nagy a szórás az árakban” – mondta Marosvölgyi Péter.

Éppen ezért nálunk még gyerekcipőben jár ez a termék.

Pedig háziállat lenne hozzá elég.

„Mintegy 3 millió kutya és macska van Magyarországon, viszont sok helyen, főleg vidéken, ezek sokkal inkább haszonállatok, mint házi kedvencek. Őrzik az otthont, levadásszák a kártevőket” – mondta Marosvölgyi Péter.

Öt dolog

Öt dologgal kell tisztában lennie annak, aki biztosítást akar kötni macskájára vagy kutyájára.

A szolgáltatás ára a szóban forgó háziállat életkorának, fajának és lakhelyének függvénye. A biztosító weboldalainak online kalkulátorain gyorsan ki lehet számolni az összeget.

Az állatbiztosítás – mint említettük – nem terjed ki mindenre, hanem leginkább a balesetekre, a betegségekre (rák, örökletes, veleszületett betegségek), a sürgősségi beavatkozásokra és a gyógyszerekre.

A költségeket utólag térítik meg. Erre egyébként már szabályos appok vannak. Az ember lefényképezi a számlát, és elküldi a biztosítónak.

A térítésre várni kell jó két hetet. Ennyi idő kell, hogy a biztosító kapcsolatot létesítsen az illetékes féllel, és ellenőrizze, amit kell.

Érdemes még a háziállat fiatalkorában megkötni a biztosítást, ilyenkor a legjobbak a kondíciók.