Kétmilliárd eurós veszteség a Deutsche Banknál

Deutsche bank
POLAND, Bydgoszcz, November 25 2016. A sign is seen at a branch of the Deutsche bank on Friday evening. Daily life in Poland during heavy mist that has been plaguing the country for several days. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank 1,9 milliárd eurós (közel 590 milliárd forintos) éves szintű veszteséget „ért el" a tavalyi negyedik negyedévben. Ez az eredmény messze alulmúlta az elemzői várakozásokat, de valamicskét mégiscsak jobb, mint amilyet a bank az év többi részében mutatott.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Bank nettó vesztesége 1,4 milliárd euró volt 2016 egészében - közölte a CNBC. Ez egyébként egész jó eredmény 2015-ös 6,8 milliárdos mínuszhoz képest. John Cryan vezérigazgató szerint az évet kielégítően erős tőkével és likviditási rátával zárták. A bank részvényei ennek ellenére 6 százalékot is estek az európai tőzsdéken csütörtökön,

az eredmények elcsüggesztették a befektetőket.

A cég többször került összeütközésbe a törvénnyel az év során, például bizonyos

jelzáloghitelek szabálytalan értékesítése miatt,

vagy azért mert a bank laza ellenőrzési rendszere tükörtrankazkcióknak adott teret Oroszországban (rubelért vásároltak részvényeket, majd rögtön eladták őket dollárban).

Sötét hangulatban Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Csak ez utóbbi miatt 397 millió euró bírságot szabott ki rájuk New York állam pénzügyi felülete (DFS), és 190 milliót a brit pénzügyi felügyelet (FCA).

Az FCA-nál ez rekordnak számít.

A tükörtranzakciókhoz ciprusi, észt és lett bankszámlákat is felhasználtak, az összértékük meghaladta a 6 milliárd dollárt.

Emellett van még 4 milliárd dollárnyi gyanús tranzakció,

amit jelenleg is vizsgálnak.

De persze ennél alapvetőbb gondjai is voltak a pénzintézetnek.

A nettó forgalom 7,6 százalékkal, a nettó díj- és jutalékbevételek pedig 0,3 százalékkal estek vissza.

Igaz az összbevételi szint emelkedett (6 százalékkal). Ebben komoly szerepe van a kötvénykereskedelemből befolyó bevételeknek, amelyek mintegy 11 százalékkal gyarapodtak.