Ennyit lehet keresni New Yorkban a divatszakmában

Gisele BündchenTanulj tinó, ökör lesz belőled? - Avagy világsztárok érettségi nélkül család
ceremony. Curvaceous Gisele, dubbed The Boobs from Brazil, is also said to have asked her five sisters, Raquel, Graziela, Gabriela, Patricia and Raphaela, all aspiring models, to be her bridesmaids. Leo first fell under the spell of the dazzling 5ft 11ins brazilian supermodel when he saw her on New York catwalk 1998. Since then, they have shared an often tempestuous romance. Gisele pictured here on 20020715 at Sao Paulo Fashion Week catwalk for Cia Maritima griffe. PHOTO: MARCELO SOUBHIA/BRAINPIX
Vágólapra másolva!
Idén sem marad el a divatvilág egyik legfontosabb rendezvénye, a manhattani Fashion Week. Az esemény apropóján a CNBC összerakta, hogy a divatszakmák közül melyikben mennyit lehet keresni.
Vágólapra másolva!

Az évente kétszer megrendezett Fashion Week évi 900 millió dollárt hoz New Yorknak – közölte a CNBC.

A város lakosságának egyébként az 5 százaléka a divatszakmában dolgozik, és összesen nagyjából 11 milliárd dollárt keresnek.

De mennyit lehet keresni az egyes területeken?

A modellek közül a brazil Gisele Bündchen kaszálja a legtöbbet, évi több mint 30,5 millió dollárt (8,8 milliárd Ft.). Őt a szintén brazil Adriana Lima (10,5 millió dollár - 3 milliárd Ft), majd Kendall Jenner és Karlie Kloss (egyaránt 10 millió dollár - 2,9 milliárd Ft.) követi a sorban.

Gisele Bündchen Forrás: Northfoto

A világ 20 legjobban futó modellje összesen 154 millió dollárt keresett egy év alatt a Forbes adatai szerint. Bündchen 2002 óta vezeti a rangsort.

A kevésbé ismert modellek éves jövedelme 18 ezer és 300 ezer dollár között mozog (5 millió és 87 millió forint között).

A divattervezőknél is nagy a szórás. Tom Fordok, Dolce és Gabbanák milliókat szakítanak, de a szakma átlagos éves jövedelme 93 ezer dollár körül van, ez nagyjából 27 millió forint. Ez nem sokkal több, mint a PR-osok 92 ezer dollárja.

A divatmagazinok szerkesztőinek pénzügyi csúcsán a Vogue főszerkesztője, Anna Wintour áll a maga 2 millió dollárjával (kb. 580 millió forint)

a New York Times szerint. Az asszisztense viszont „csak" 40 ezer dollárt visz haza, ez nagyjából 11 millió forint. A több évtizede a divatszakmában dolgozó szerkesztők éves fizetése átlagosan 78 ezer dollár, mintegy 22 millió forint.

A stylistok átlagos bevétele ennél valamivel alacsonyabb: 69 ezer dollár (közel 20 millió Ft), a fotósoké 62 ezer (18 millió Ft.), a sminkeseké 60 ezer (17 millió Ft.), a fodrászoké pedig 42 ezer (12 millió Ft.).