Tíz éve segítenek ott, ahol nincs bank, de van mobilszolgáltatás

Vodafone M-Pesa
Vágólapra másolva!
A Vodafone M-Pesa nevű mobilfizetési rendszerén keresztül havi több száz millió pénzügyi tranzakciót hajtanak végre a bank nélküli elzárt helyeken, emellett a szolgáltatással javulhat a felhasználók életminősége, biztonsága és egészségügyi ellátása is. Támogatásával az egészségügyi ellátást a nehezen megközelíthető falvakban is egyre többen igénybe tudják venni, ezzel havonta 200 nő és újszülött életét megmentve. Idén tízéves a szolgáltatás, amely a legszegényebb közösségeknek is segíteni tudott.
Vágólapra másolva!

Banki szolgáltatások bank nélkül

A Vodafone M-Pesa mobilfizetési rendszere 10 évvel ezelőtt indult Kenyában, 2016 végére közel 29,5 millió aktív ügyfelet szolgált ki, csak tavaly pedig a rendszeren keresztül mintegy 6 milliárd ügyletet dolgoztak fel, és 614 millió M-Pesa tranzakcióra került sor.

Az M-Pesa olyan helyeken, ahol nincsenek bankok, de van mobilszolgáltatás, lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egy

mobilkészülékkel biztonságosan tudjanak pénzt utalni, fogadni és tárolni.

Az ügyfelek bármelyik M-Pesa ügynöknél fizethetnek be pénzt M-Pesa számlájukra, majd mobilkészülékük segítségével fizethetnek például közüzemi számlát, vagy másnak is utalhatnak, aki pedig a legközelebbi M-Pesa ügynöktől felveheti a pénzt.

A szolgáltatás jelentős mértékben csökkenti az utcai rablás, betörés és megvesztegetés esélyét

az olyan készpénz-alapú társadalmakban, ahol csak a lakosság egy nagyon kis része fér hozzá a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Az ügyfelek bármely M-Pesa ügynöknél fizethetnek be és vehetnek fel pénzt Forrás: Vodafone Group

A szolgáltatás jelenleg 10 országban érhető el: Albániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Ghánában, Indiában, Kenyában, Lesothoban, Mozambikban, Romániában és Tanzániában.

Michael Joseph, a Vodafone Csoport M-Pesát vezető ügyvezető igazgatója szerint a szolgáltatás a világ néhány legszegényebb közösségében több tízmillió ember számára tette lehetővé üzleti vállalkozások indítását és stabilabb pénzügyi alapok kialakítását.

A pénzátutalásokon kívül ma már a közüzemi számlák befizetéséhez, bér- és nyugdíjfizetésekhez, valamint mezőgazdasági támogatások és állami juttatások kifizetéséhez is használják a szolgáltatást. Az ügyfelek a neten is vásárolhatnak, elhelyezhetnek kamatozó mobilmegtakarításokat, és felvehetnek mikro-hiteleket. 2009-től a Vodafone nemzetközi pénzátutalási lehetőséggel is kiegészítette M-Pesa szolgáltatását.

Mobileszköz segítségével az ügyfelek számlát is fizethetnek, de ismerősöknek is utalhatnak Forrás: Vodafone Group

Életminőség javítása és életmentés

2013-ban a Vodafone Alapítvány megbízta az M-Pesát, hogy biztosítson elérést alapszintű egészségügyi szolgáltatásokhoz. A koncepció a 'TexttoTreatment' elnevezést kapta. Tanzániában az M-Pesát a kiadások, valamint a kórházba szállítás költségének megosztásához használják. Észak-Tanzániában egy

M-Pesa által finanszírozott, taxikat használó sürgősségi kismama-szállító szolgáltatás havonta mintegy 200 nő és újszülött életmentő beavatkozását támogatja.

Lesothoban pedig a betegek szállításához az M-Pesa-t igénybe vevő mobil egészségklinikák 200 eldugott faluba juttathatják el az egészségügyi alapellátást, valamint a mind az édesanyák, mind pedig gyermekeik által elérhető HIV-ellátást.

Andrew Dunnett, a Vodafone Alapítvány igazgatója azt mondta:

A szolgáltatás a legszegényebb közösségekben tette lehetővé vállalkozások indítását Forrás: Vodafone Group

A Massachusetts Institute of Technology kutatása szerint

az M-Pesa komoly hatással van Kenya teljes gazdaságára is

azáltal, hogy a háztartások egy részét a szegénységi küszöb fölé emeli, elsősorban a női családfővel rendelkező családokat segítve.

Az M-Pesa egész Kenya gazdaságára hatással van Forrás: Vodafone Group

Egy olyan település egy kilométeres körzetében, ahol a 2008-2010 közötti időszakban 6 M-Pesa ügynökség nyílt meg, a szegénység 22%-kal csökkent. Tanzániában pedig 50%-kal csökkent a pénzügyi szolgáltatásokból teljesen kiszorulók száma.

A 2010-ben létrejött M-Pesa Alapítvány egy független, karitatív vagyonkezelő alap, amely a kenyaiak társadalmi és gazdasági helyzetét javító projektekhez biztosít finanszírozást.