Óriások buknának a nagy összecsapással

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Ahogy Donald Trump új elnökként megérkezett a Fehér Házba, az elemzők máris elkezdték listázni, mely cégek nyernének és veszítenének azzal, ha fokozódnának a feszültségek a világ két legnagyobb gazdasága, vagyis az Egyesült Államok és Kína között.
Vágólapra másolva!

Jóllehet egyelőre nem világos, hogy az új amerikai elnök milyen gyakorlati lépéseket tervez Kína ellen, a számolgatások szilárd alapját az adja, hogy Trump a kampánya során kemény szavakkal ostorozta a világ második legnagyobb gazdaságával kötött kereskedelmi egyezményeket. Ami azonban világos, hogy Kína szinte biztosan megtorolná az esetleges protekcionista intézkedéseket – írja a Bloomberg.

Amennyiben Kínában széleskörű bojkottot hirdetnének az amerikai termékek ellen, úgy

olyan nagyvállalatok járhatnának rosszul, mint a Nike, a General Motors, a Ford vagy a Tiffany

– vélik a Credit Suisse elemzői. Ezzel együtt az amerikai szankciók nyomás alá helyezhetnék az olyan nagy kínai elektronikai cégeket, mint a Lenovo vagy a ZTE. A hazai vállalatok azonban profitálhatnának a csökkenő kereskedelemből.

Trump már a kampánya alatt is élesen bírálta Kínát Forrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

Noha sok elemző szerint egy amerikai-kínai kereskedelmi háború tényleges valószínűsége igen csekély, Trump beiktatása után a kínai Kommunista Párt által működtetett Global Times közölte, az elnök beszédéből a kereskedelmi konfliktusok nagy valószínűségére lehet következtetni.

Kockázatok jövőképek

Abban az estben, ha Kína és az Egyesült Államok 45 százalékos vámot vetnének ki egymás termékeire,

az MSCI China Index akár 30 százalékot is eshetne

– mondta a Morgan Stanley hongkongi elemzője. Jonathan Garner szerint amennyiben csak egy szerény, 5 százalékos vámról lenne szó, úgy a mutató nem változna érdemben a jelenlegi szintekhez képest. A múlt hónapban egyébként a szakértő optimista véleményt fogalmazott meg a kínai részvényekkel kapcsolatban, és azzal számolt, hogy a Shanghai Composite idén elérheti a 4400 pontos magasságot. A mutató hétfőn 0,43 százalékos erősödéssel 3136,77 ponton zárt.

A Shanghai Composite index alakulása Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan Hao Hong, a Bocom International Holdings elemzője úgy véli,

a Shanghai Composite gyorsan a 2800-as szint alá szakadhat,

ha kitör egy kemény kereskedelmi háború – ez nagyjából 10 százalékos esést jelentene a mostani szintekhez képest. Miközben Hong szerint az amerikai S&P 500 indexszel kapcsolatban túlságosan optimisták a befektetők, a decemberi modellje szerint a Shanghai Composite idén 500 pontos pozitív vagy negatív tartományban mozoghat a 3300-as szinthez képest.

Nyertesek és vesztesek

Kína szemszögéből az elektronikai cégek mellett a ruházati és háztartási gépek gyártói lehetnek egy kereskedelmi konfliktus legnagyobb áldozatai, köszönhetően a jelentős számú amerikai vásárlónak – tette hozzá Reto Hess, a Credit Suisse vezető globális részvénypiaci elemzője. Az olyan cégek ugyanis, mint a vezeték nélküli technológiában utazó GoerTek vagy a ruházati cikkeket gyártó Regina Miracle International Holdings

bevételeik több mint 70 százalékát az Egyesült Államokból szerzik.

Ez egyébként a legnagyobb arány a Morgan Stanley szerint az MSCI China és Hong Kong indexek részvényei között.

Az MSCI U.S. index listájáról két félvezető gyártó, az Ambarella és a Texas Instruments szerzi bevételeinek legnagyobb hányadát Kínából – mondta Garner. Amennyiben Kína valóban bojkottálná az amerikai termékeket – ahogyan azt tette 2012-ben Japánnal szemben –, az olyan hazai cégek nyerhetnének a döntésen, mint a BYD autógyártó és a sportruházatban utazó Anta Sports Products – tette hozzá Hess a Credit Suisse-től.

Mások mellett a Nike is bukhatna egy kereskedelmi háborúval Forrás: AFP/Getty Images

Ezzel együtt a külföldi, nem amerikai cégek szintén profitálhatnak a konfliktusból, mivel megfelelő alternatívaként léphetnek föl.

A kínai fogyasztók könnyen vásárolhatnának például német autókat amerikaiak helyett vagy Adidas pólókat Nike helyett

– hangsúlyozta Hess.

Mindent összevetve az amerikai részvényeknek sokkal nagyobb vesztenivalójuk van, mint a kínaiaknak – legalábbis Garner szerint. A Morgan Stanley számításai szerint ugyanis az MSCI U.S. index cégeinek majdnem 10 százaléka mondhatja el, hogy bevételeinek legalább tizede kínai eladásokból származik, míg a kínai vállalatok közül ez csak kevesebb mint 2 százalékra jellemző.

Az optimista forgatókönyv

Ezzel szemben egy esetleges „nagy megegyezés" – vagyis ha a két gazdaság inkább összeborulna – hatalmas előnyt jelenthetne a kínai energiavállalatoknak, valamint a szórakoztatásban, technológiában és turizmusban utazó cégeknek. Az USA-ban egy ilyen forgatókönyv kiemelkedően jó hír lenne telekommunikációs, illetve a félvezető gyártó társaságok számára.

Mindazonáltal akik követték Trump kampányát, egy ilyen pozitív forgatókönyv igen valószínűtlennek tűnhet. A Bank of America szingapúri stratégája, David Cui szintén úgy látja,

nehéz elképzelni, hogy Trump végül nem tesz semmit.

Mivel pedig Cui a feszültségek konkrét megjelenésétől az erősen érintett részvények eladását várja, nem meglepő, hogy az elemző – többek közt ezért – hosszú távon pesszimista a kínai részvényekkel kapcsolatban.