Közeleg a nagy kiszállás ideje

TOPSHOTS Horizontal
US President-elect Donald Trump speaks at the Crown Coliseum in Fayetteville, North Carolina on December 6, 2016 during his USA Thank You Tour. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvények nagyot mentek Donald Trump elnökké választása óta, azonban itt lehet az ideje annak, hogy a befektetők meggondolják a kiszállást. A Morgan Stanley elemzői szerint erre az új elnök beiktatása kedvező alkalmat kínál.
Vágólapra másolva!

Az amerikai óriásbank kutatói ágánál optimisták az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban a következő néhány évre vonatkozóan, azonban úgy vélik, rövid távon a vállalati nyereségek és a részvénypiaci értékeltségek összehúzódására kell számítani – írja a CNBC.

A Trump megválasztása utáni felívelés igen jelentős volt. A Dow Jones index nagyjából 9, míg az S&P 500 hozzávetőleg 6 százalékot izmosodott. Mindazonáltal a Morgan Stanley elemzői szerint csak idő kérdése, hogy mikor halványul el a rali, amely alapját elsősorban az infláció várható emelkedése adja.

A bank várakozása szerint az S&P 2017 végére a 2300-as szinten áll majd,

amely 16,2-szeres értékeltséget jelentene a 2018-as vállalati profitprognózishoz képest. A mutató kedden 2257,83 ponton zárt.

Homályos jövő

Középtávon a legnagyobb problémát a politikai jövő átláthatatlansága jelenti – jegyzik meg. Az elsöprő republikánus győzelem ugyanis – teszik hozzá – várhatóan

nagyobb volatilitást és még bizonytalanabb kilátást eredményez a vállalati nyereségek területén.

Ezt a képet erősíti még az egyre szigorúbb amerikai jegybank, a kínai gazdaság lassulása, az erősödő dollár, valamint az európai politikai bizonytalanság.

A részvénypiaci optimizmust ma nagyrészt az fűti, hogy Donald Trump a kampánya adócsökkentésekre, illetve jelentős infrastrukturális beruházásokra tett ígéretet, melyek a költségvetési hiányt is felnyomták. Jóllehet a Morgan Stanley jelentős bizonytalanságok mellett tekint a jövőbe, a bank szerint az S&P 500 vállalatainak nyeresége 2018-ban még így is nagyjából 18 százalékkal haladják meg a 2016-os eredményeket.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: Investing.com

A profitok emelkedésének döntő része Trump beígért adócsökkentéséből származhat a következő két évben, de jelentősen hozzájárulnak ehhez a fiskális élénkítések, illetve jelentős szerepet kapnak a részvény-visszavásárlások is – teszik hozzá.

Ezzel együtt az is kockázatot jelent a részvénypiacok számára, hogy

a vállalatok árcsökkentésekkel reagálhatnak a kedvezőbb adókörnyezetre,

vagyis sokkal inkább a fogyasztóknak, mint a részvényeseknek kedveznek. Mindebből adódóan a Morgan Stanley a portfólió ajánlásait is átalakította.

Változó kilátások

A bank visszafogta az ipari szektor felülsúlyozását, mivel úgy véli, az infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatos várakozások által fűtött rali után érdemes lehet zsebre tenni a nyereséget.

Felülsúlyozzák azonban az energiaszektort,

mivel úgy számolnak, hogy folytatódni fog a feltárás és a kitermelés erősödése az olajszektorban.

Donald Trump Forrás: Getty Images/©2016, Bastiaan Slabbers - All Rights Reserved/Bastiaan Slabbers

Miközben alulsúlyozásról felhúzta a technológiai szektort (elsősorban az Activision Blizzardhoz fűződő részesedés miatt), a bank tovább csökkentette kitettségét a fogyasztási javak területén – visszafogva a pozícióját a Starbucksban. Az elemzők szerint ugyanis ez a szektor a szélesebb piacnál nagyobb zsugorodást szenvedhet el, amennyiben a kamatok emelkednek.

A pénzintézet fenntartotta a pénzügyi szektor egyenlő súlyozását, miközben 2 százalékkal növelte a kitettségét a Wells Fargóban, viszont 1 százalékkal csökkentette a Capital One Financial és a BlackRock esetében.