Történelmi csúcson a kockázati étvágy

kockázat hangulat őrület tőzsde befektetés
Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsra ért decemberben a Goldman Sachs mutatója, amely a piaci optimizmust, illetve a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát méri, ahogy a részvények és a nyersanyagok egyaránt nagyot raliztak.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi részvénypiaci értékeltségek rendkívül magasak, és a Goldman Sachs elemzői már kezdenek aggódni, hogy ez mikor üt vissza – hacsak nem marad fönn tartósan a jelenlegi fokozott optimizmus – idézi a Business Insider Christian Mueller-Glissmannt, a bank stratégáját.

A Goldman indikátora a különböző eszközosztályokban érezhető kockázatvállalási hajlandóságot méri, beépítve a részvények kockázati prémiumait, a várt volatilitást mérő VIX indexet, valamint minden olyan elérhető adatot, amely alapján az vizsgálható, mennyire optimisták a piacok.

Történelmi csúcson

Ez a mutató pedig december közepén eddig soha nem látott magasságba emelkedett.

Jelenleg nem az optimista kereskedés elején, hanem a kellős közepén vagyunk

– mondta Mueller-Glissmann.

Az S&P 500 VIX index változása Forrás: Investing.com

A piacokat manapság az élénkítő monetáris politikák és az alacsony kamatok kombinációja fűti, kiegészülve a kormányzatoktól várt fiskális támogatásokkal, különösen az Egyesült Államokban. A Donald Trump által vezetett adminisztrációtól ugyanis a személyi és a társasági adók csökkentését, valamint az állami költések felpörgetését remélik, melyek együtt tovább erősíthetnék a részvénypiacokat.

Optimizmus és kockázatok

Ezzel párhuzamosan a Goldman Sachs vezető közgazdásza, Jan Hatzius jelezte,

az adócsökkentések feltehetően korlátok közé lesznek szorítva,

mivel az Egyesült Államok már így is viszonylag magas deficittel működik. Mindazonáltal kifejtette, a banknál ennek ellenére 200 milliárd dolláros éves fiskális élénkítésre számítanak, amely felnyomhatja az USA gazdasági növekedését az idei év végére.

Ugyanekkor Hatzius három olyan kockázati tényezőt emelt ki, amely veszélyeztetheti a jelenlegi optimista prognózist. Az egyik a Trumptól sokak által várt protekcionista amerikai gazdaságpolitika, amely a bank szerint a világgazdaság egészét is fenyegeti. A második az európai politika bizonytalansága, melynek egyik kiemelt eleme lehet a dél-európai gazdaságok munkaerő-piaci helyzete. Végül pedig ott van a növekvő kínai GDP-arányos adósság, amely mellett az aggasztó tőkeáramlási helyzet is fokozza a bizonytalanságokat a világ második legnagyobb gazdaságában.