Új világra készül a legendás menedzser

Donald Trump
US President-elect Donald Trump talks with reporters between meetings December 28, 2016 at Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida. / AFP PHOTO / DON EMMERT
Vágólapra másolva!
A hedge fund világ egyik legendás befektetője, a Greenlight Capital alapítója, David Einhorn összefoglalta, mire számít a piacokon Donald Trump beiktatását követően. A guru konkrét tippeket is adott a közeljövőre nézve.
Vágólapra másolva!

A választást követően a piac láthatóan újratervezte az amerikai makrogazdasági kilátásokat, és ennek megfelelően a vállalatokkal kapcsolatos előrejelzések is módosultak. Ez az átalakulás pedig kedvezett a Greenlight Capital stílusának, még az alacsony nettó kitettség, illetve az arany gyengülésének ellenére is – idézi a Business Insider David Einhorn levelét.

Nem meglepő tehát, hogy a Greenlight 4,5 százalékos hozamot ért el a negyedik negyedévben, amivel 8,5 százalékra tornászta föl az éves hozamot. A vállalat egyébként az 1996-os alapítása óta immáron 2090 százalékos hozamot generált, ami évesítve 16,1 százalékot jelent.

Pozíciók az új világban

A levél arra is kitér, hogy Einhorn és a Greenlight mire számít, ha Donald Trumpot beiktatják. Véleményük szerint

a válság utáni könnyű pénz politikája igen jó hatással volt a Wall Streetre, de annál kevésbé az átlagemberekre.

Elképzelhető tehát, hogy Trump elnöksége némileg fordít ezen a helyzeten, ami kedvezhet a többségnek, és kicsit megnehezítheti a Wall Street helyzetét.

Változások jöhetnek a Wall Streeten Forrás: 123rf.com

Trump ugyanis várhatóan a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság fokozására helyezi majd a hangsúlyt, ami a jelenlegi, 5 százalékos munkanélküliségi ráta mellett megemelné az inflációt, valamint kamatemelésre kényszerítené az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet.

Rövid távon – vélik a cégnél – egy ilyen élénkítés, kiegészülve a megtakarítók támogatásával, tovább gyorsíthatja a gazdasági növekedést, azonban a bérinfláció idővel nyomást helyez a vállalati profitokra. A magasabb infláció pedig arra készteti a Fedet, hogy jelentősen megemelje a kamatokat, ami pedig egy esetleges recesszióval is fenyegethet.

Ezzel együtt a Greenlight konkrét pozíciókat is megfogalmazott a következő időszakra vonatkozóan.

Longok

Einhorn és csapata alapvetően három olyan területet jelölt ki, amely esetében emelkedésre fogadnának, vagyis long pozíciót vennének föl.

Az egyik ilyen csoportot a nagyrészt az USA-ban adózó, a fundamentumaikhoz képest alulértékelt részvények adják.

A levél olyan vállalatokat említ itt, mint az Amerco, a Chemours, a Dillard's, illetve a DSW, melyek a hazai adózás mellett igen egészséges profitokkal rendelkeznek.

Az Apple lehet a reformok egyik nagy nyertese Forrás: AFP/Andrew Burton

A második long pozíciót egy sokkal ismertebb szupersztár, az Apple kínálja. A 200 milliárd dollárnyi külföldön tartott készpénzzel rendelkező technológiai óriás ugyanis

nagyot nyerhetne azon, ha kedvezményesen tudná hazatelepítenie a pénzét.

Végül a Greenlight jelezte, erőteljesen megemelte a pozícióit a General Motorsban. A több munkahely, a magasabb bérek, illetve az emelkedő megtakarítói jövedelmek ugyanis egyaránt a tartós fogyasztási javak malmára hajtják a vizet. Az autók pedig élen járnak ezen a területen.

Shortok

Ezzel szemben a cégnél három olyan csoportot is felvázoltak, amely esetében inkább a csökkenésre szavaznak, vagyis short pozíciót vesznek föl. Az első ilyen az úgynevezett „buborékkosár". Ez olyan vállalatok részvényeit tartalmazza, melyek

nem generálnak profitot, vagyis nem fognak nyerni a Trumptól várt adóreformmal.

Ráadásul – jegyzik meg – a fokozódó gazdasági növekedésnek olyan helyzetet kellene teremtenie, melyben a befektetőknek nem kell hatalmas összegeket kifizetniük egy olyan sztár részvényért, amely még nyereséget sem tud generálni.

A másik terület, amellyel kapcsolatban a Greenlight pesszimista, a hidraulikus törésben utazó energiacégek csoportja. Ezen eljárás lényege a talaj alatti palaréteg nagy nyomású folyadékkal történő megrepesztése. A probléma azonban az, hogy a gazdasági és piaci helyzet továbbra sem kedvez ezen eljárásnak. Ráadásul ismerve Trump elképzeléseit az energiapolitikáról, az új elnök feltehetően csak még inkább ront a befektetők esélyein ebben a szektorban.

-Elmúlhat a CAT szerencséje a kezdeti menetelést követően Forrás: Imaginechina/Wang chun - Imaginechina/Wang Chun

A Greenlight harmadik javaslata

a Caterpillar (CAT), illetve más olyan cégek shortolása, melyek jelentősen fölfutottak Donald Trump megválasztását követően.

A cég szerint ugyanis a befektetők azért kezdték venni például a CAT papírjait, mert arra számítottak, hogy a társaság profitál majd a Trump által belengetett infrastrukturális beruházásokból. Noha tény, hogy a Caterpillar gépeit használják infrastrukturális építkezések során, ez mégis csupán egy kis szelete a vállalat tevékenységének.

A CAT legnagyobbrészt bányászatban és energiában utazik.

Mivel pedig most fejeződött be egy generációnként csak egyszer előforduló vasérc felfutás, a horizontális fúrás pedig lehetővé teszi több olaj kitermelését kevesebb fúróval, a Greenlight szerint az első reakciókat követően nem olyan ragyogó a Caterpillar jövőképe.