Már Reagannek is dolgozott Trump kereskedelmi képviselő-jelöltje

USA és Kína zászló
A staff member adjusts an American flag before the opening session of the US and China Strategic and Economic Dialogue at the US Department of State July 10, 2013 in Washington, DC. Officials from the United States and China are meeting in Washington for the 5th US and China Strategic and Economic Dialogue. APF PHOTO/Brendan SMIALOWSKI / AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI
Vágólapra másolva!
Nagy változás előtt állhat az amerikai kereskedelem-politika. Az eddigi liberális irány helyett a vámok és beruházási korlátok híve Donald Trump kereskedelmi képviselő-jelöltje, aki a szabadkereskedelmi egyezmények felülvizsgálatát és az irreálisan olcsó import visszaszorítását szorgalmazza. Robert Lighthizer korábban Ronald Reagan elnök csapatában dolgozott kereskedelmi képviselő-helyettesként, azóta multinacionális nagyvállalatok védelmét látta el főként antidömping-ügyekben.
Vágólapra másolva!

Egy minden hájjal megkent, kereskedelmi perekre szakosodott ügyvédre bízná a kereskedelmi képviselői pozíciót Donald Trump megválasztott amerikai elnök.

Robert Lighthizer régi motorosnak számít a kereskedelmi egyezmények területén,

korábban Ronald Reagan kereskedelmi megbízott-helyetteseként dolgozott, és azóta is befolyásos jogászként tartják számon Washingtonban.

Lighthizer az USA számára hátrányos szabadkereskedelmi megállapodások felülvizsgálatának híve, pártfogolja a nemzeti piac védelmét, és szorgalmazza a vámok emelését, valamint kereskedelmi korlátok felállítását.

Forrás: AFP/Brendan SMIALOWSKI/Brendan Smialowski

Lighthizer évtizedek óta ügyvédként és jogi tanácsadóként

multinacionális nagyvállalatokat képviselt külkereskedelmi perekben, elsősorban dömpingellenes, illetve vámokkal kapcsolatos ügyekben.

A jelölt a protekcionista gazdaságpolitika híve, és nevéhez több mint két tucat kétoldalú kereskedelmi megállapodás fűződik.

Jelölése megerősíti azokat a várakozásokat, amelyek a jövőben fontos szerepet kap

az eddigi kereskedelempolitika megváltoztatása, és a legnagyobb szabadkereskedelmi szerződések felülvizsgálata.

Wilbur Ross miniszterként felel majd a kereskedelmi politikáért Forrás: Picture-Alliance/AFP/Albin Lohr-Jones

Ezek közé tartozik a Mexikóval és Kanadával 1992-ben kötött Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA), valamint az Omaba-adminisztráció sikereként elkönyvelt Csendes-óceáni Partnerség (TPP), amelyet 2015-ben írtak alá, de még nem ratifikáltak.

Ennek a megegyezésnek a tagjai az USA-n kívül: Japán, Kanada, Ausztrália, Szingapúr, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Indonézia, Vietnam, Chile, Peru és Brunei, nem is titkolt célja Kína elszigetelése. Trump valószínűleg ebből a megállapodásból hamarabb és könnyebben tud majd kihátrálni, illetve újratárgyalásokat kezdeményezni. Eddigi ígéretei szerint

elnöksége első száz napjában felmondja az Egyesült Államokban sokat kritizált TPP-t.

A kereskedelmi képviselő-jelölt személye illeszkedik abba a politikai irányba, amelynek célja, hogy a (főleg) kínai és mexikói olcsó áruktól megvédjék az amerikai piacot és előnyben részesítsék a nemzeti termékeket.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Arno Burgi

Robert Lighthizer jelölése egybevág a megválasztott elnök politikai elképzeléseivel, amelyek egyik célja az egyoldalú kereskedelmi kapcsolatok megváltoztatása, valamint az amerikai vállalatok külföldre telepítésének korlátozása.

A protekcionizmus egyébként a 2008-as válság óta fellelhető az Obama-kormány politikájában is: ide sorolható a 2009 januárjában elindított „Vásárolj amerikai árut!" nevű program, amely többek között az infrastrukturális beruházásoknál a hazai ajánlatokat részesíti előnyben.