Hiú remény nagy béremelést várni?

Hitel, költekezés, eladósodás - Így előzd meg a karácsonyi vásárlási lázt család ajándék üres pénztárca
Vágólapra másolva!
Az előző negyedévhez képest kissé emelkedett a Policy Agenda Kkv Konjunktúra Index értéke. A trend egy éve hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság.
Vágólapra másolva!

Továbbra is

a csökkenő trend körüli hullámzás jellemzi a kkv-szektor vezetőinek gazdasági várakozását,

hangulatát. 2014 közepétől szinte negyedévente változik az indexváltozás iránya. A márciusi adatfelvétel 3,9 pontos csökkentést mutatott, majd a júniusi adatok szerint 3,1 pontos emelkedés következett. A mostanit megelőző negyedévben pedig 0,7 pontos csökkenés volt látható.

Forrás: Policy Agenda

Az index jelenlegi

értéke 48,4 pont,

amely 0,6 ponttal magasabb, mint a korábbi volt.

Mit hoz a jelentős minimálbér-emelés?

A jelenlegi kutatás külön vizsgálta, hogy milyen várakozásai vannak a cégvezetőknek a minimálbér-emeléssel összefüggésben. Arra a kérdésre, hogy mekkora problémát okoz

a kötelező legkisebb bér emelése 40 százalék számára egyáltalán nem okoz problémát.

Ha 1-től 5-ig (1-egyáltalán nem probléma, 5-jelentős probléma) terjedő skálán nézzük a válaszokat, akkor 2,6-os átlagértéket kapunk, amely nem meggyőzően optimista vélekedés.

Ugyanakkor már pesszimistább a közhangulat a vetélytársak helyzetre kérdezve. A válaszadók 43 százaléka ugyanis arra számít, hogy

lesz olyan vállalkozás abban az ágazatban, ahol a cége működik, amely a béremelések miatt megszűnik.

Az abszolút többség (57%) azonban nem számít ilyen lépésre. Fontos megjegyezni, ha valóban bekövetkezne ilyen jellegű átrendeződés a kkv-szektorban, annak nagyon komoly társadalmi hatásai lennének.

Mekkora lesz a béremelés?

A kutatás készítői megkérdezték azt is, hogy mekkora béremelésre számítanak a cégvezetők az ágazatukban. A válaszok nagyon visszafogottak voltak, hiszen

csupán 11 százalék szerint lesz 10 százalék feletti a növekedés.

Ezzel szemben a relatív többség (41%) minimális emelkedésre számít, sőt a válaszadók negyede nem is gondolja azt, hogy vállalkozásaik körében érezhetően emelkedhetnének az idei évben a bérek.

Forrás: Policy Agenda

A kis- és középvállalatok körében végzett konjunktúrafelmérés reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készült. A kutatás 2016. december 15. és 30. között zajlott online vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel. A Policy Agenda Kkv Konjunktúra Index képzésének módja a business survey index-számításon alapul.