A fémek túlragyogják a részvényeket

Bank bar manufacturing line opens at Yekaterinburg Plant bank hand gold silver bar metal glove HORIZONTAL precious EZ OCM SQUARE FORMAT ezüst rúd arany
2515105 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 A worker holds a gold bar and a silver bar manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Az arany és az ezüst igen erős évkezdése más eszközosztályokkal szemben elég jó bizonyíték arra, hogy kezd halványulni a Donald Trump megválasztása által fűtött rali. Az ezüst ráadásul még szebben is csillog, mint az arany.
Vágólapra másolva!

Az arany határidős árfolyama az unciánkénti 1200 dolláros szint körül mozog, és ebben az évben már nagyjából 4 százalékot erősödött. Ez pedig messze lenyomja a Dow Jones 1 százalék alatti, illetve az S&P 500 kevesebb mint 1,5 százalékos idei emelkedését – írja a MarketWatch.

Mindazonáltal csak néhány kereskedési nap telt el ebből az évből, és még sok minden változhat. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly a részvénypiacok rekord gyenge évkezdést produkáltak, majd talpra álltak, és elindultak az új csúcsok felé. Összevetésképpen 2016. január 12-én az arany mindössze 2,4 százalékos erősödést mutatott, míg az S&P 500 és a Dow egyaránt 5 százalék fölött izmosodott.

Külön érdekes azonban, hogy az arany kistestvérének számító ezüst, még

a sárga nemesfémnél is erősebben nyitotta az idei évet,

ahogy nagyjából 5 százalékot emelkedett.

Átértékelt helyzet

A részvények mostani lassulása azonban rávilágít arra, hogy

a befektetők elkezdték átértékelni mindazon tényezőket, melyek az amerikai elnökválasztást követően fűtötték a ralit.

Elméletben ugyanis a gazdasági növekedéssel, illetve az emelkedő inflációval kapcsolatos kilátások a dollárt és a részvényeket támogatják, miközben rossz hírt jelentenek az aranynak, amely nem generál hozamot és zöldhasúban kerül elszámolásra.

Az ezüst árfolyamának változása Forrás: Investing.com

Mindazonáltal a jelenlegi fordulat nem meglepő – hangsúlyozta Colin Cieszynski, a CMC Markets vezető piaci stratégája. A novemberi választás után ugyanis a befektetők elsősorban a Trump által beígért fiskális élénkítésekre, illetve adócsökkentésekre fókuszáltak, és a fenti logika szerint

újra játékba hozták a biztonságban parkoltatott pénzeiket még az év vége előtt.

Ennek az időszaknak azonban vége van, és ma a piaci szereplők sokkal inkább az új adminisztrációtól várt politika részleteivel kezdenek el foglalkozni, melyek számos kockázati tényezőt és bizonytalanságot is hordoznak – tette hozzá a stratéga.

Fémek előnyben

Ez a pillanatnyi hangulat pedig az aranynak kedvez a részvényekkel szemben, legalábbis rövid távon. Mindeközben a dollár is folyamatosan araszol lefelé a korábban elért 14 éves mélypontjáról, a 10 éves amerikai állampapír hozama pedig a december közepén megütött 2,61 százalékos szintről a 2,3 százalékos tartományig süllyedt.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Noha kiemelkedő fontosságú lesz az arany és a kötvénypiac számára egyaránt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed milyen kommunikációt és politikát folytat majd az idei kamatemelésekkel kapcsolatban, talán

korai még kimondani, hogy a Trump ralinak teljesen vége.

A részvények ugyanis éves összevetésben továbbra is erősödést mutatnak, a Dow Jones pedig folytatja útját a 20 000 pontos lélektani határ felé. Úgy tűnik azonban, hogy vannak jelek, melyek arra utalnak, mégsem annyira biztos, hogy Trump elnöksége feltétlenül támogatni fogja a részvényárfolyamokat.