A biztosítók készíthetik a pénztárcájukat

ónos eső időjárás közlekedés
Budapest, 2017. január 31. Ónos eső egy személygépkocsi szélvédőjén Budapesten 2017. január 31-én. Ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, valamint Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Baranya és Veszprém megye területére. Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés ónos eső veszélye miatt. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Kedden nyolc megyében adtak ki riasztást az ónos eső miatt. A Groupama Biztosító pontokba szedte, hogyan kerülhetők el a súlyos balesetek, mi mindenre kell ügyelniük a vezetőknek és a gyalogosoknak, ha ónos eső esik.
Vágólapra másolva!

A Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője, Szabó Imre elmondta, hogy az ónos eső az autós közlekedést is érinti, a gépjárművezetőktől a csúszós utak különösen nagy odafigyelést igényelnek.

Ha mindenképpen szükséges autóba ülnünk, akkor körültekintően válasszuk meg a gépjármű sebességét. A legnagyobb veszélyt a fékutak hossza jelenti:

mondta a főosztályvezető.

Néhány jó tanács:

  • Indulás előtt ügyeljen arra, hogy az üzemanyag mennyisége „fél tank" felett legyen, így biztos lehet abban, hogy egy hosszabb kényszerpihenő esetén is tudja fűteni az utasteret.
  • Ha lassítania kell, kerülje a hirtelen pedál- és kormánymozdulatokat, inkább a motorfékre támaszkodjon, mint a lábfékre!
  • Ha a jármű eleje megcsúszik a jégen (és persze megfelelő sebességgel haladt), pusztán a sebesség mérséklésével megoldhatja a problémát. Amennyiben a hátulja tör ki, szükség lesz a kitörés mértékének megfelelő ellenkormányzásra is!
  • Ügyeljen a követési távolságra! A jeges úton a saját előrelátása jelenti a legnagyobb segítséget, például egy emelkedőn felfelé tartó autós esetén ne induljon utána, amíg nem látszik, hogy ő biztosan teljesíteni tudja a távot.
  • Maradjon látható! Sokat segíthet, ha – nem is a teljes autó, de legalább – a fényszórók tiszták, mert így már messzebbről is észrevehetik. Indulás előtt ellenőrizze a fényszórók tisztaságát, és ha szükséges, tisztítsa meg őket!


Elcsúszás esetén a lakásbiztosítás is térítheti a károkat

A szakember külön kiemelte: az ónos eső nem csak az autóval közlekedőket érinti: a lakást elhagyva a gyalogosoknak is vigyázniuk kell a járdákon a csúszásveszély miatt. Sajnos az ónos eső ellen só vagy egyéb anyag nem véd, ebben az időben végig csúszni fognak a járdák. Ilyenkor a gyalogosok körében a

leggyakoribb balesetek főleg a végtagtörések.

Fontos tudni, hogy aki az otthona előtt, az udvarában vagy közúti gyalogos közlekedés közben szenved sérülést, annak az érvényes lakásbiztosítása téríti a károkat.

Az ónos eső a gyalogosok és az autósok rémálma Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Groupama Biztosító felhívta a figyelmet: az esetleges kárbejelentésekhez

az orvosi látleleteket, dokumentumokat is csatolni kell.

Amennyiben egy elesésnél a biztosított személyen lévő ruházat is megsérül, elszakad, akkor ez is téríthető, fontos azonban, hogy a sérült ruházatot a bejelentés után a szemléig megőrizzék.