Megveszi a Tesco a legnagyobb brit élelmiszernagykert

Horizontal
A man loads shopping into his car outside the Tesco Extra superstore in north London, on April 21, 2009. Britain's top retailer Tesco announced record-beating annual profits and sales on Tuesday despite a spreading global recession and deepening losses at its US division. Tesco said in a results statement that pre-tax profits jumped 14.9 percent to a record 3.21 billion pounds (3.60 billion euros, 4.65 billion dollars) in the 12 months to February 28. AFP PHOTO/Leon Neal / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Megvásárolja a Tesco a legnagyobb brit élelmiszer-nagykereskedelmi vállalatot, a Bookert.
Vágólapra másolva!

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) pénteken bejelentett készpénz- és részvénytranzakciós ügylet alapján a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat hozzávetőleg 3,7 milliárd fontot (1360 milliárd forint) fizet a Bookerért. A Tesco egy-egy Booker-részvényért 0,861 saját új részvényt és 42,6 penny készpénzt ad; ez 12 százalékos prémium a Booker csütörtök esti záró árfolyama felett.

A tranzakció után a Booker részvényeseinek 16 százalékos részesedésük lesz az egyesült vállalatcsoportban. Az ügylettől a Tesco legalább 200 millió font éves szinergiahozadékot vár az adásvétel lezárása utáni harmadik évtől.

A bejelentés után, a pénteki londoni tőzsdenyitást követően a Tesco részvénye 9-10 százalékos, a Booker papírja 15-16 százalékos nyereségben mozgott. A tranzakció – amelyet a versenyfelügyeleti hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk – azt jelenti, hogy

a Tesco túllép eddigi hagyományos lakossági élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységén,

és számtalan más kiskereskedelmi egység – köztük saját piaci vetélytársai, valamint több százezer étterem – nagybani ellátójaként is megjelenik a piacon.

"Első látásra ez egy nagyon is értelmes lépés a Tescótól" – mondta Neil Wilson, az ETX Capital elemzője. Egyik végétől a másikig kézben tartani a nagy- és kiskereskedelmi üzletágakat komoly megtakarításokkal járhat. A költségszinergiák évi 200 millió fontra rúghatnak. A Tesco szerint az egyesülés költségei két év alatt megtérülnek."

A Tesco, amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója több mint 300 ezer alkalmazottal, az utóbbi évben rendkívül nehéz,

könyvelési botrányokkal és ezzel összefüggő bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított üzleti időszakot élt át.

.

A cég legutóbbi botránya egész friss. A héten derült ki, hogy a céget megint beperelték mérleghamisítás miatt Nagy-Britanniában. Befektetési alapok egy csoportja azért kér kárpótlást, mert korábban 326 millió fonttal (körülbelül 117 milliárd forinttal) nagyobb nyereséget mutattak ki a könyvelésben a kereskedelmi lánc vezetői. Amikor a csalás kiderült, a részvények ára rengeteget veszített értékéből.

Elindultak felfelé? Forrás: AFP/Leon Neal

Dave Lewis vezérigazgató, aki 2014 szeptembere óta áll az áruházlánc élén, már belépése napján

teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg.

Ennek jegyében a Tesco 2015-ben 53 veszteséges nagy-britanniai üzletet zárt be, törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését, és eladta dél-koreai üzlethálózatát.

A Tesco – amelynek jelentős befektetései vannak a közép-európai térségben is – a dél-koreai hálózat eladása után bejelentette, hogy ezzel lezárult nemzetközi érdekeltségportfóliójának felülvizsgálata. Minap közzétett idei első, köztes eredményjelentésében a cég arról számolt be, hogy

nőtt a forgalma a karácsony körüli időszakban, és bővült magyarországi piaci részesedése.

Az azonos eladótérre számolt csoportszintű értékesítés a január 7-ével zárult 19 hétben 1,1 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A 19 hetes vizsgált időszak átlagán belül a folyó üzleti év november 26-án zárult harmadik negyedében a forgalom 1,5 százalékkal, a január 7-éig fennmaradó hat hétben 0,3 százalékkal nőtt.

A nagy-britanniai forgalom a harmadik üzleti negyedévben 1,8 százalékkal emelkedett, és a Tesco 2011 óta első ízben növelte hazai piaci részesedését. A cég – egyelőre számok nélkül – kiemelte, hogy

"jó ütemben" növelte piaci részesedését Magyarországon, Szlovákiában és Thaiföldön is.

Az időszakon belül az üzleti év harmadik negyedében "tartósan erőteljes" volt a Tesco teljesítménye Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában – állt a cég előzetes jelentésében. A részletes adatokat tartalmazó éves jelentést a vállalat április 12-én teszi közzé.