Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank és a Credit Suisse után a Royal Bank of Scotland-nak is gigabírságot kell fizetnie az amerikai igazságügyminisztérium döntése szerint. Az ok: jelentős mértékben részt vettek a jelzálogfedezetű "mérgező" értékpapírok forgalmazásában. 58 milliárd dollár értékben adtak el rossz papírokat, a bírságra most 3,8 milliárd dollárt tettek félre.
Vágólapra másolva!

3,8 milliárd dollárt, vagyis közel 1100 milliárd forintot tett félre a várható óriásbírság kifizetésére a Royal Bank of Scotland (RBS), amely az amerikai igazságügyi minisztérium döntése értelmében ennél magasabb összeget lesz kénytelen büntetésként fizetni. Az indoklás szerint

az RBS részt vett a jelzálogfedezetű rossz értékpapírok forgalmazásában, így nagy mértékben hozzájárult a 2008-as pénzügyi összeomláshoz.

AZ RBS összesen 58 milliárd dollár értékben adott el "mérgezett papírokat", és csak állami segítséggel menekült meg a csődtől. 2008-tól a mai napig több mint 50 milliárd font veszteséget halmozott fel.

Forrás: AFP/NurPhoto/Jonathan Nicholson

A pénzintézet a Deutsche Bank és a Credit Suisse után a harmadik, amelyet a "mérgező" értékpapírok terjesztése miatt több milliárd dollárra büntetnek.

Korábban a Deutsche Bankot 7,2, a Credit Suisse-t pedig 5,3 milliárd dollár megfizetésére kötelezte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A bírságra elkülönített összeg bejelentése után emelkedett az RBS részvényeinek ára. A gigabírság megfizetésére kötelezett bankok között található a Barclay's is, de egyelőre nem hajlandóak peren kívül megegyezni az összegről.