Jobb, de drágább is lehet a kenyér

Pékség, kenyér, péksütemény
Breads including kugelhopfs, pretzels and plaited bread, Alsace, France, Europe
Vágólapra másolva!
Eltérően nyilatkoznak a pékségek arról, hogy emelik-e a jövőben a kenyér árát. Az érintettek a minimálbér-emeléssel és az élelmiszerkönyv változásával indokolják azt, ha újraírják az árakat. Tehát például azzal, hogy ezentúl szigorúbban előírják, hogy milyen összetevők kerülhetnek a jó minőségű kenyérbe. A multik azt mondták az Origónak, szükség lehet árváltoztatásra a következő hónapokban.
Vágólapra másolva!

Kell árat emelni, de mi nem fogunk, mert a Pékműhely már most is lényegesebben drágábban adja a termékeit, mint a többi pékség – mondta az Origónak Vajda József, a Pékműhely vezetője.

A kenyérrendelet változása miatt a pékségek többségének emelnie kell az árakat,

a januártól esedékes béremelés is komoly gondot okozhat.

A kis pékségek a januári béremelést nehezen tudják kigazdálkodni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Waltraud Grubitzsch

Nemcsak a pékárunak az árát kellene emelni, hanem a kenyérfélék minőségének a változását is el kellene érni. Erre most a kenyérrendelet miatt vannak próbálkozások, meglátjuk, hogy mi lesz belőle – mondta Vajda József.

A Pékműhely kenyerei hagyományos technológiával, vadkovásszal készülnek,

mi például már most sem használunk semmilyen mesterséges adalékot

– mondta a Pékműhely vezetője, aki Lyonból, a Bocuse d'Or szakácsverseny döntőjéről nyilatkozott.

Még tart a türelmi idő

Még tavaly ősszel változott meg a kenyérrendelet. A szabályozás célja

A rendelet felsorolja a védett elnevezésű termékeket, többek között

  • a mákos kalácsot,
  • a császárzsemlét,
  • a fonott kalácsot,
  • az óriás kiflit,
  • a rongyos kiflit,
  • a leveles pogácsát.

Házi helyett kézműves kenyér

Az élelmiszerkönyv pontosan leírja, hogy melyik fajta kenyér mit tartalmazhat. A fehér és félbarna kenyereknél az előírt lisztek – előbbinél BL80, utóbbinál BL112 és RL90 – mellett adalékanyag hordozójaként egyszázaléknyi más lisztet is fel lehet használni. A rozsos kenyereknél az eddigi minimum 15,1 százalékos rozstartalom helyett 30, a rozskenyereknél 40 helyett 60 százaléknyi rozsliszt-tartalmat írnak elő, emellett meghatározzák az élelmiszerkönyvben eddig nem szereplő Graham-, tönköly-, teljes kiőrlésű és kukoricás kenyér összetevőit és elkészítési módját. Változik a sótartalom is. A házi jellegű kenyér elnevezés megszűnik, helyette kézműves kenyér megnevezés lesz.

Az új rendelet

2017 áprilisáig ad türelmi időt a pékségeknek.

Valószínűleg a napokban megjelent áremeléssel kapcsolatos nyilatkozatok a Pékszövetség és a Gabonaszövetség részéről is az árak emelkedésére próbálják felkészíteni a vásárlókat.

A házi jellegű fehér kenyér kilója most 310 forintba kerül. Septe József, a Pékszövetség elnöke korábban azt mondta, akár 30 százalékkal is drágább lehet hamarosan a fehér kenyér. Ennek oka egyrészt a minimálbér-emelés és a garantált bérminimum-emelés, amit a pékségek nehezen gazdálkodnak ki. Másrészt az élelmiszerkönyv változásából következő szigorúbb szabályok miatt is árat emelhetnek hamarosan a pékségek. Áprilistól ugyanis már csak megújított kenyérféle lehet a polcokon.

Még pár hónap türelmi időt adnak a hatóságok, hogy a kenyérfélék összetevői megfeleljenek az élelmiszerkönyv előírásainak Forrás: AFP/robertharding/John Miller

A januártól esedékes béremelést nehezen tudjuk kigazdálkodni – ezt nyilatkozta több pékség vezetője az Origónak. És ugyanezen a véleményen van Tóth Zoltán, a Lipóti Pékség ügyvezető igazgatója is.

– mondta. Ha emellett az üzemanyagköltség és a liszt is drágulna, akkor az már szinte megoldhatatlan feladat elé állítana sok hazai pékséget. De Tóth Zoltán azt mondta, egyelőre a Lipóti Pékség sem tervez áremelést, ám

a piaci árak emelkedése rászoríthatja őket erre a dologra.

„Magyarországon hiányszakma a pékeké, mintegy háromezer szakember hiányzik a jobb külföldi lehetőségek miatt” – ezt is Septe József mondta egy korábbi nyilatkozatában. A pékszakma ma nem túl vonzó a fiatalok számára, nehéz a pékeket itthon tartani – erősítette meg Septe József mondatait a Lipóti Pékség ügyvezető igazgatója. A folyamatot a bérek emelése fordíthatja meg, ezt a Lipóti Pékség folyamatosan meg is teszi – mondta Tóth Zoltán.

A pékek között is nagy a munkaerőhiány Forrás: AFP/Mahmud Hams

„Kényszer alatt vannak a pékségek, a bérnövekedés nyilván befolyásolja az önköltséget, és nyilván ezt megpróbálják majd a kenyerek, péksütemények árában jelezni” – mondta Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke.

Persze a pékségek helyzete alapvetően eltérő, hiszen aki gépesített üzemmel rendelkezik, és már sikerült részben kiváltania a kézi munkaerőt, ott nem lesz nagy baj a béremelések miatt, ahol viszont több az alkalmazott, ott ez komoly gondot fog okozni, és számítani lehet arra is, hogy azokban a pékségekben drágulni fog a kenyér.

„Nyilván a pékek helyzetét is befolyásolja, hogy a Gabonaszövetség által előre jelzett lisztáremelés milyen mértékű lesz. Az áremelési törekvéseket ebben az ágazatban is inkább a munkabérek növekedése támasztja alá, mivel a búza piacán az elmúlt időszakban nem volt tapasztalható áremelkedés” – mondta Éder Tamás.

A multik árkorrekcióról beszélnek

„A saját gyártású termékek esetében – bár a költségek emelkedése minket is érint – törekszünk arra, hogy a vásárlók számára az eddig megszokott árszinten kínáljuk péktermékeinket” – mondta a Tesco.

A Magyar Élelmiszerkönyv pékárukra vonatkozó változásai miatt nem várható a pékáruk árának növekedése az Auchan hazai áruházaiban. Viszont,

ahogy más termékek esetében is, egyéb okokból is változhat a termékek ára,

ilyen esetleges árkorrekció előfordulhat például az alapanyagárak változása miatt.

„A saját péküzemeinkben sütött péktermékeknél nem tervezünk áremelést” – mondta Fodor Attila a CBA kommunikációs igazgatója.

Velük tárgyalásokat kezdtünk az áremelés megalapozottsága miatt, ugyanis vannak fenntartásaink annak indokoltságával kapcsolatban, az egyeztetések még tartanak” – mondta Fodor Attila.

A multik árkorrekcióról beszélnek, de pontos összeget nem említenek az áremelés tekintetében Forrás: MTI/Oláh Tibor

A Lidl Magyarország kenyérféléi és péktermékei túlnyomórészt összetételükben már megfelelnek az élelmiszerkönyvben található új előírásoknak, néhány termék esetében is az átállás hamarosan megtörténik.

A polci árak az áruházakban változatlanok maradnak

– írta a Lidl.

Az Aldi elkötelezett abban, hogy vásárlóinak mindig magas minőségű termékeket kínáljon, a lehető legkedvezőbb áron. A pékárut érintő változások az élelmiszerkönyvben az eddigi előírásokhoz képest minimális módosításokat tartalmaznak, de az Aldi is követi a változásokat, és a hatályos előírások szerint sütik majd a termékeket.

A Sparokban emelkedni fog a péktermékek eladási ára,

különböző mértékben, terméktől függően. Már január 1-jétől folyamatosan emeljük az eladási árakat, reagálva a szállítók által foganatosított áremelésekre - közölte a Spar.