Egy hullámvasútra fog emlékeztetni 2017 is

Amputálni kellett a hullámvasút baleset egyik áldozatának lábát news
Vágólapra másolva!
Jó lenne már egy nyugodt év a részvénypiacokon, mert az eddigiek nem voltak azok, de idén sem számíthatunk erre - mondta Szécsényi Bálint az Equilor vezérigazgatója. Az Equilor szerint 2017 a kockázatok évének tűnik a pénz-és tőkepiacokon. Az új amerikai elnök alapjaiban rendezheti át az eddigi politikai és gazdasági erőteret, az Európai Unióban pedig a brexit és több választás okozhat bizonytalanságot. A magyar gazdaság kilátásai továbbra is kedvezőek, a BÉT-en nem várható jelentős emelkedés. A forint/euró árfolyama, ha nem változik az alapkamat, maradhat idén is a 303-315 forintos sávban, a dollár viszont erősödhet.
Vágólapra másolva!

Öveket becsatolni, mert egy hullámvasúton tesszük meg a 2017-es évet is - mondta Kiss Mónika az Equilor vezető elemzője. Ha Donald Trump beváltja az ígéreteit, új világtrend elé nézhetünk.

Az Equilor elemzői szerint számos kockázat vár a részvénypiacokra 2017-ben is Forrás: Thinkstock

Nem csak Trumpra kell figyelni Kína ismét tényező lehet, de Európában elindul a brexit, és több európai ország vezetőt választ. Németország, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Spanyolország is választások előtt áll. Az első félévet még az optimizmus jellemzi majd a piacokat, de

Márciusban indul a brit kiválás

Mai hír, hogy a brit legfelsőbb bíróság szerint a londoni kormánynak előzetes parlamenti jóváhagyást kell kérnie a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

Theresa May brit miniszterelnök Forrás: MTI/AP POOL/Kirsty Wigglesworth

Mindezekre reagálva Theresa May brit kormányfő szóvivője azt mondta, a kormány akkor is elindítja legkésőbb március végéig a kiválási folyamatot az Unióból, ha a legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy ehhez parlamenti felhatalmazásra van szükség.

az az a britek kiválása az egységes európai piacról. Kiss Mónika szerint a brexit egy „bogár Európa fülében," választ kell adni azokra a kérdésekre, amelyek az elmúlt tíz évben a szőnyeg alá söpörtünk.

A brexit azért jó dolgokat is hozhat. Az már látszik, hogy a brexit tekintetében nincs visszaút, azonban minden egyes

Theresa May megszólalás a fontra komoly hatással lehet egész évben.

A folyamat elindult, a font-dollár árfolyammozgásán az látszik, hogy a brexit még nincs beárazva – mondta Kiss Mónika.

Mi vár a magyar gazdaságra?

A magyar gazdaság teljesítménye és kilátásai az Equilor szerint kedvezőek. A GDP idén nagyobb ütemben emelkedhet, a fő mozgatórugó a lakossági fogyasztás növekedése lehet.

Az adó-és járulékcsökkentések valamint a béremelések hatása 2017 második felében jelentkezik majd.

Kiss Mónika szerint élénkül a lakosság beruházási aktivitása, a korábbi hitelek miatti devizakockázatok megszűnnek.

2017-ben is arra számít az Equilor, hogy a forint/euró árfolyama

303-315 forint

között mozoghat.

Lehet, hogy elkezdenek megtakarítani a magyarok

A bérnövekedésről Kiss Mónika azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy a fogyasztásban fog jelentkezni, ugyanis elképzelhető, hogy a lakosság elkezd a megtakarításokra koncentrálni. A GDP bővülést tekintve lefelé mutató kockázatot jelent a mezőgazdaság teljesítménye és az ipari export, amely tavaly is lehúzta az indexet. Mindezek alapján az Equilor

Fordulat látszik a világ inflációs trendjeiben, így hazánkban is. Eddig az erősödő magyar fogyasztás a csökkenő olajárakkal és a begyűrűző dezinflációs hatással állt szemben, 2017-ben azonban a külső hatás fokozatosan megváltozhat. Ha a dollárerősödés kitart és az olaj ára tartósan 50 dollár felett marad, akkor az infláció 3 százalék fölé kerülhet, de

idén alapesetben is 2 százalékos pénzromlással lehet számolni

– véli az Equilor elemzője.

Lehet, hogy a béremlésből származó plusz pénzt nem a kereskedelemben költi majd el a lakosság, hanem megtakarításokba fekteti Forrás: 123rf.com

Az államadósság alakulásával kapcsolatban az Equilor optimista. Az államadósság csökkenő pályán tartását segíti, hogy az ország befektetésre ajánlott kategóriába került, így 2017 végére kicsivel 73, jövőre pedig 72 százalék felett alakulhat az államadósság a GDP arányában, ami azonban még mindig magas más "BBB" besorolású országok 40 százalék körüli GDP arányos adósságához képest.

Az elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank előtt kettős kihívás áll. A jegybanknak továbbra is rekord alacsony szinten kellene tartania az alapkamatot az Európai Központi Bank lejárófélben lévő lazító ciklusát szem előtt tartva, miközben az "ébredő" inflációra és emelkedő amerikai kamatszintből származó következményekre is figyelnie kell.

A magyar gazdaság teljesítménye és kilátásai továbbra is kedvezőek, de a BÉT-en már nem várható további jelentős emelkedés - mutatott rá az Equilor vezető elemzője.

Amerika átrendezhet mindent

Ha Donald Trump ígéretei beválnak, akkor az amerikai GDP újra szignifikáns növekedésnek indulhat az inflációval együtt. Az infrastrukturális és gazdaságélénkítő csomag fiskális oldalról fogja támogatni a gazdasági növekedést, emiatt

az USA költségvetési hiánya tovább nőhet

– mondta Kiss Mónika. Egyénként alapvetően a dollár erősödésre számít.

Donald Trump átrendezhet mindent Forrás: Picture-Alliance/AFP/Ron Sachs

Globálisan az új amerikai elnök lehet az egyik meghatározó tényező, aki alapjaiban rendezheti át a politikai és gazdasági erőteret.

Az amerikai részvénypiac 2009 óta tartó emelkedése valószínűleg idén sem törik meg, a korrekció 1-2 évvel eltolódhat.

A dollár – a korábbi éveknél kisebb intenzitással - tovább erősödhet, és az euróval, vagy akár az angol fonttal szemben is paritásig mehet 2017-ben. Mindezek alapján az Equilor 2017-ben elsősorban

a devizapiacon javasolja a befektetők számára a befektetéseket.

A Trump-ígértek vagyis a komoly adócsökkentés nagy nyertesei a munkagépgyártók lehetnek. Ők ugyanis a közhálózat-fejlesztési programokkal járhatnak jól, mint például a Hudson folyó alatti vasúti alagút építése, vagy újabb metróépítések és reptérfejlesztések – sorolta a példákat Kiss Mónika.

Körülbelül áprilisban jár le Donald Trump első 100 napja. Az, hogy a társasági adót jelentősen, akár 15-20 százalékra csökkenti-e, az ekkora már kiderül. Az adókedvezmények körülbelül 2017 végén, 2018 elején éreztetik majd hatásukat – véli az Equilor elemzője.

Minden műanyag már az autókon Forrás: Equilor

Az USA-val szemben Európa sokkal rosszabbul áll.

Az idei évnek nem az autóipar lesz a legjobban teljesítő szektora.

2017 a tavalyi autóipari botrányok után a büntetések éve lesz. Az elektromos autók terjedésében ugyan jelentős a piaci potenciál, de az Equilor szerint 2017 nyertese a vegyipar lesz.

A műanyagok térnyerése az autókban és a különböző közlekedési eszközökben egy radikális változás. A gyárak egyre több műanyagot használnak, ezért az Equilor a vegyipari részvények vásárlását javasolja 2017-ben.