A válság óta nem volt ilyen rossz formában a kínai export

President-elect Donald Trump speaks at Trump Towerv in NYC US trump Donald Trump POLITICS Trump Tower on January 11 2017 New York City 11.01.2017
United States President-elect Donald Trump uses his hands when he speaks at a press conference at Trump Tower on January 11, 2017 in New York City. The President Elect spoke and answered questions on the turning over of his business to his children, email hacking and fake news. Trump is still holding meetings upstairs at Trump Tower as he continues to fill in key positions in his new administration.
Vágólapra másolva!
Mintegy nyolc százalékkal esett a kínai kivitel tavaly, amire a válság óta nem volt példa. Az adat közlése után erősödnek a félelmek Donald Trump Kína-ellenes kijelentései, a gyors tőkekiáramlás és a belső eladósodottság növekedése miatt. 
Vágólapra másolva!

A vártnál sokkal rosszabb teljesítményt nyújtott tavaly a kínai export, annak ellenére, hogy a jüan gyengélkedik, Donald Trump győzelme után nyolcéves mélypontra zuhant, ami kifejezetten erősíthette a kivitelt.

A válság óta nem volt példa ilyen markáns, 7,7 százalékos visszaesésre az exportban. Ráadásul az import ezzel párhuzamosan három százalék feletti bővülést mutat, ennek ellenére

a külkereskedelmi mérleg még mindig óriási, 510 milliárd dolláros többletet mutat.


A tavalyi GDP-növekedés az export visszaesése ellenére is várhatóan hat-hét százalék körül alakul, a harmadik negyedéves fejlődés 6,7 százalék volt.

Mindez arra utal, hogy

az export a GDP egyre kisebb hányadát adja,

és ez az arány 2010 óta folyamatosan csökken.
A gazdaság szerkezetének átalakulását jelzi, hogy

a növekedés egyre nagyobb része a belső fogyasztásból származik.

Tavaly a bérek átlagosan tíz százalékkal emelkedtek, más kérdés, hogy az energiaárak növekedésével együtt mindez drágulást hozott az előállítási árakban, ami összességében hátrányosabb helyzetbe hozta a kínai termékeket a világpiacon.

Forrás: AFP/Fred Dufour


A külkereskedelmi romlás mindenesetre felerősíti a kínai gazdasággal kapcsolatos egyéb félelmeket, különösen az új amerikai adminisztráció várható gazdaságpolitikai lépései miatt.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a munkahelyek védelmében

protekcionista gazdaságpolitikát hirdetett, és magasabb védővámok bevezetését ígérte olyan termékekre, amelyek dömpingáron érkeznek az USA-ba.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök Forrás: NurPhoto/Avalon/NurPhoto/John Angelillo

Trump a Fehér Ház Nemzeti Kereskedelmi Tanácsának élére olyan személyt jelölt Peter Navarro személyében, aki a Kínával szembeni kereskedelmi háború lehetőségéről és a „Kína általi halálról" írt korábban könyveket, de a kereskedelmi miniszterjelöltje, Wilbur Ross is a protekcionizmus híve

Wilbur Ross, amerikai kereskedelmi miniszter-jelölt Forrás: Picture-Alliance/AFP/Albin Lohr-Jones

Elemzők szerint a kínai gazdasággal kapcsolatos másik kockázat, hogy

a jüan esése lökést adott a tőkekiáramlásnak,

illetve a külföldi befektetéseknek, másrészt a lakosság is úgy próbálja védeni megtakarításainak értékét, hogy a jüant külföldi valutára váltja át.

Mindez tovább gyengíti a kínai fizetőeszközt és gyorsítja a tőkekivitelt.

2014 eleje és 2016 vége között 13 százalékot gyengült a jüan, a kínai tőkebefektetések mértéke pedig jelentősen emelkedett az EU és az USA felé.

Forrás: AFP


A másik kockázati elem

a belső eladósodás, amely a GDP 250 százalékára tehető,

és felpumpálta a részvény- és ingatlanárakat.

Ráadásul olyan befektetésekre is vagyonokat fordítottak, amelyek megtérülése igencsak kétséges, elég, ha az évek óta lakatlan városnegyedekre gondolunk.