A világgazdaságot a politika határozza meg és kevésbé a globalizáció

Brit gazdaság, Nagy-Britannia, Hayward Tyler, turbina
A Hayward Tyler employee is seen through a winding engine on the factory floor at the Hayward Tyler manufacturing facility in Luton, north of London, on August 24, 2016. Hayward Tyler designs, manufactures, and services fluid-filled electric motors and pumps for high-pressure, high-temperature applications and environments across the global energy sector. The engineering company produced the first submersible motor in the early 1900s and continues to provide units to all the Royal Naval submarine fleet. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
Vágólapra másolva!
Az idén háttérbe szorul a globalizáció és a világkereskedelem a globális termelésnél kisebb mértékben nő majd - állítja előrejelzésében a PwC.
Vágólapra másolva!

A világ egyes részein újjáéledő gazdasági nacionalizmus próbára teszi a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait, és valószínűleg nyomás alá kerül a világ legjelentősebb kétoldalú kereskedelmi útvonala (Egyesült Államok-Kína) is.

Barret Kupelian, a PwC vezető közgazdásza a közlemény szerint elmondta, szorosan

figyelemmel fogják kísérni az orosz-amerikai kapcsolatokat, amelyek kihatással lehetnek Kelet-Európára,

a Közel-Keletre, és potenciálisan Kelet-Ázsiára, valamint az iráni nukleáris megállapodásra.

A politikai tényezők közül kiemelték, hogy akár fél tucat választást is tarthatnak az euróövezet országaiban. Németországban, Franciaországban, Hollandiában, valamint potenciálisan Olaszországban és Görögországban is általános választások lesznek, amelyek zavart hozhatnak ezen országok rendes politikai ciklusában.

Borús kilátások a világgazdaságban Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Az előrejelzés szerint az eurövezetben a periféria-országok közül várhatóan Írország gazdasági növekedése lesz a legnagyobb, évi 3 százalékkal, míg a magterületeket Franciaország és Hollandia vezeti majd, évi 1,5 százalékos növekedéssel.

A PwC várakozásai szerint az Egyesült Államok a munkahelyteremtés és a háztartási fogyasztás erősödésének köszönhetően idén a G7 csoportban a leggyorsabb, mintegy 2 százalékos gazdasági növekedést ér el 2017-ben. A növekedés mértéke még ennél is nagyobb lehet,

ha az új kormányzat megvalósítja az adócsökkentésre és az infrastrukturális kiadások növelésére vonatkozó terveit

- tették hozzá.

Kitértek arra is, elképzelhető, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve gyorsabb ütemű szigorításba kezd, mint azt jelenleg feltételezik.