Több mint százezren az új ötfontos ellen - erre már a jegybank is lép

WPArota finance culture Horizontal
Governor of the Bank of England, Mark Carney poses with the new Ł5 (6.5 euros, $7.2) banknote bearing the image of wartime leader Winston Churchill at its unveiling by the Bank of England at Blenheim Palace in Woodstock on June 2, 2016. The note, to be rolled out from September, is the first to be printed on polymer -- a thin, flexible plastic film that is seen as more durable and secure and is already used in Australia and Canada. / AFP PHOTO / POOL / Joe Giddens
Vágólapra másolva!
Vizsgálja a Bank of England, hogy miképp lehetne az új ötfontos bankó alapanyagai közül elhagyni az állati zsiradékot. A héten petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltozatására. Az online felhívást csütörtökig több mint 110 ezren írták alá.
Vágólapra másolva!

A brit jegybank szerda esti bejelentésének előzményeként kiderült, hogy a szeptemberben forgalomba hozott, jórészt műanyagalapú ötfontosok

összetevői között nyomokban marhafaggyú is van.

Ez hatalmas felzúdulást keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint a marhahús-feldolgozásból származó termékeket hagyományosan elutasító indiai közösségek körében.

A héten petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltozatására.

Az online felhívást csütörtökig több mint 110 ezren írták alá.

Nem tudál, de komolyan veszik

A Bank of England közölte, hogy tiszteletben tartja és rendkívül komolyan veszi az ötfontos marhafaggyú-tartalma miatt egyes közösségekben felmerült aggályokat, s felvette a kapcsolatot a bankjegy alapanyagát szállító céggel, amely máris "intenzíven dolgozik" a megoldáson.

A Bank of England kormányzója nyáron még lelkesen mutatta az ötöst Forrás: AFP/Joe Giddens

A brit jegybank közölte, hogy maga sem tudott a kifogásolt állati zsiradék jelenlétéről az ötfontos alapanyagai között.

Jövőre a tizes és a húszas is ilyen lesz

A Bank of England szeptember 13-án mutatta be az új ötfontost, amely az első polimer-alapanyagú brit bankjegy. A tervek szerint jövőre megkezdik a tíz- és a húszfontosok ugyanilyen alapanyagú gyártását is.

Az új típusú bankó jóval tartósabb a jelenlegi papírpénzeknél, szakértők szerint akár öt évig is használható állapotban marad, nehezebben hamisítható, emellett vízálló jellege miatt akkor sem megy tönkre, ha véletlenül kimossák.

Az ötfontos a legkisebb címletű, egyben a legnagyobb mennyiségben forgalomban lévő brit bankjegy.