3 óra alatt 3 milliárd dollárt keresett az OPEC-megállapodáson

2016 Republican National Convention SQUARE FORMAT
Harold Hamm, CEO, Continental Resources, makes remarks at the 2016 Republican National Convention held at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio on Wednesday, July 20, 2016. Credit: Ron Sachs / CNP (RESTRICTION: NO New York or New Jersey Newspapers or newspapers within a 75 mile radius of New York City) - NO WIRE SERVICE -
Vágólapra másolva!
Egy amerikai olajmilliárdos, Harold Hamm nagyot kaszált az olajtermelés csökkentésének szerdai bejelentésén. Az OPEC tagállamainak megegyezése felfelé tolja az olajárakat, amelyek elemzők szerint jövőre 50 és 55 dollár között alakulhatnak.
Vágólapra másolva!

Harold Hamm, a legtehetősebb amerikai olajmogul 3 milliárd dollárt keresett szerda reggel, amikor a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai bejelentették, megegyeztek abban, hogy a kartell 14 tagja januártól napi 32,5 millió hordóra csökkenti a kitermelt kőolaj mennyiségét, írja az OilPrice.com.

Egy hónapja, októberben még több mint 33,6 millió hordónyi nyersolajat hoztak a felszínre, azaz több mint egymillió hordóval csökkentik a termelést. A portál beszámolója szerint

Harold Hamm a részvénypiacon kaszált nagyot,

cége, a Continental Resources Inc. részvényárfolyama ugyanis 22 százalékkal, 10,58 dollárra ugrott a New York-i tőzsdén – így vagyona 3,1 milliárd dollárral nőtt, ami a Forbes szerint immár 16,7 milliárd dollárt tesz ki.

Hamm Trumpnak is segít

Az olajmilliárdos egyébként tagja az amerikai elnökválasztást megnyert Donald Trump gazdasági tanácsadó testületének is, amelyben az amerikai üzleti élet legsikeresebb szereplői találhatóak.

Harold Hamm cége nagyot kaszált Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ron Sachs

Nyolc év után először sikerült megállapodni a kitermelés csökkentéséről az OPEC tagállamainak, és a példájukat követik a kartellhez nem tartozó nagy kőolajkitermelő országok, jelentette be szerdán az OPEC soros elnöki tisztségét betöltő katari energiaügyi miniszter.

A kitermelt kőolaj mennyiségének csökkentésével a piaci túlkínálatot mérsékelnék, amivel az árak emelkedését kívánják elérni.

50 dollár fölé mennek az árak

Piaci elemzők azt várják, hogy a megállapodással 50 dollár felett stabilizálódhat az olajár, amely tavasz óta 40 és 54 dollár között mozgott. Tudósításában a CNBC azt írja, hogy azok az OPEC-en kívüli kitermelők, amelyek csak magas költségek mellett tudják felszínre hozni az olajat – ilyen például az észak-amerikai palaolaj –, növelik majd a termelésüket, ha az olajár 55 dollár fölé menne.

Szakértők 50 és 55 dollár közé teszik az olaj árát a következő évben,

ugyanakkor ebben nem egységesek: a Goldman Sachs szerint a megállapodás miatt 2017 első felében emelkednek majd az árak, amik azonban az év második felében már mérséklődhetnek majd.

Majdnem 10 százalékos pluszt hozott a megegyezés

A megállapodás hírére a két legjelentősebb nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára ötheti csúcsra emelkedett az MTI összefoglalója szerint: az északi-tengeri Brent ára napi csúcsán 51,84 dollár volt szerdán, ami 9,55 százalékos emelkedést jelent. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajtával napi maximumán 49,33 dolláron kereskedtek, ami 9,06 százalékos pluszt jelent az előző napi árakhoz képest.

Az Európában irányadó északi-tengeri Brent olajfajta árának alakulása

A Brent és a WTI ára idén januárban 12 éves mélypontra süllyedt: több mint két éve, 2014 nyarán még 115 dollárba került az olaj, idén január 20-án viszont a WTI amerikai könnyűolajfajta 26,19 dolláron, az északi-tengeri Brent pedig 27,1 dolláron ütötte meg a legalacsonyabb szintet.

Csütörtök dél körül a CNBC adatai szerint a Brent ára 52,4 dollár körül, míg a WTI ára 49,9 dollár körül mozgott.