Adómentes lehet a külföldön nyitott befektetési számla

spórolás bankszámla választással, bankfiók nyitvatartás, pénzintézet, bank
Vágólapra másolva!
Akár több millió forintot is spórolhat az a számlatulajdonos, aki külföldi pénzintézetnél nyit tartós befektetési számlát január 1. után és 30 napon belül teljesíti a NAV felé az adatszolgáltatási kötelezettségét, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.
Vágólapra másolva!

Azért spórolhat így sokat, mert a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmények alapján a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs, vagy éppen a teljes adómentesség vonatkozhat a számlán megszerzett jövedelemre.

A 15 százalékos kamatadó alól az a magánszemély mentesülhet az adótanácsadó cég közlése szerint,

aki a külföldön nyitott tartós befektetési számlájáról (TBSZ) a lekötési átutalást követően időben értesíti a hazai adóhatóságot.

Ennek még abban az esetben is nagy jelentősége van, ha a tulajdonos 3 éven belül hozzányúl a számlához.

30 nap

A 2017. januárjától hatályos törvény értelmében a számláról 30 napon belül tájékoztatni kell a NAV-ot, hogy a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs (3 éves lekötés után), vagy az adómentesség (5 éves lekötés után) vonatkozzon a TBSZ-en megszerzett jövedelemre, írja a Baker Tilly Hungária.

„Rendkívül fontos, hogy a szolgáltatótól vagy a hitelintézettől közvetlenül

és biztosítsuk a külföldi TBSZ magyar adómentességét” – hívta fel a figyelmet Mitrik Kornélia, a cég szenior menedzsere, aki szerint a kellő időben benyújtott adatszolgáltatással komoly megtakarítást érhet el a számlatulajdonos.

Ha nem kéri, fizethet

Tekintettel az államok közötti adót és jövedelmet érintő információcsere meglétére, az adótanácsadó szerint lényeges, hogy ha valaki a külföldön nyitott TBSZ-én keletkező jövedelmén a magyar adómentességét biztosítani szeretné, akkor a bejelentést mindenképpen meg kell tennie. Ennek elmulasztása esetén hiába felelne meg a külföldi TBSZ a magyar szabályoknak, az azon keletkező jövedelem után Magyarországon is kéne adót fizetni, írja a Baker Tilly Hungária.

Értesíteni kell a NAV-ot Fotó: Mudra László - Origo

A magyar adóbevallásban abban az esetben nem kell bevallani a TBSZ-ből származó jövedelmet, ha azon már nem kell adót fizetni, azaz az 5 éves lejárat után. Korábbi megszüntetés esetén a bevallásban a jövedelmet és az azt terhelő 10, vagy 15 százalékos adót szerepeltetni kell. A törvényváltozás értelmében a fizetendő adó január 1-től már csak személyi jövedelemadó, míg a kamat után fizetendő 6 százalékos EHO-t eltörölték.