9 jel arra, hogy épp manipulálja valaki

giccs, hazug, manipuláció
Mint a sánta kutyát
Vágólapra másolva!
Mihez értenek a manipulátorok a vállalatnál mindenkinél jobban? Bűntudatot keltenek, és a szavaik nem állnak harmóniában a tetteikkel. Finoman, fokozatosan emelik a tétet. Ártatlannak is olvasható lépésekkel kezdődik, például újra meg újra elismételtetik velünk, amit mondunk. Például nem arra válaszolnak, amit kérdeztünk. Például arra reagálnak, ami nem történt meg. Mi naivan igyekszünk tisztázni az igazságot – nem úgy értettük, nem erre gondoltunk, nem azért mondtuk –, és önként indulunk belecsavarni magunkat a hálójukba.
Vágólapra másolva!

A manipulátor az öntudatunkat és önbecsülésünket ássa alá, oda határsért finomnak álcázott, de durva módszerrel, ahová a beleegyezésünk nélkül senki nem tehetné be a lábát. A legerősebb fegyverük a bénítás. Mind érezzük, hogy rossz, amit csinálnak, hogy nem kellene hagyni. De éppen ebben nagymester: a manipulátor eléri, hogy féljünk megbántani őt. Holott a hamis műsora leállításában semmi bántó nincs. Nem a határok védelme a káros, hanem az, ahogy ők vezetik görbe utakra a beszélgetést, a kapcsolatot. Miért nem mondják ki egyenesen, mit szeretnének? Talán mert valami nem oké magával a céllal.

Hazug szavak kicsiny boltja

A manipulatív ember a valósággal való kapcsolatunkat próbálja alapjaiban megingatni. Ne kerteljünk, valójában hazudozik. Hazudik az igazi céljáról – nem, nem azt akarja kérdezni, amit kérdez, csak ki akarja húzni a másikból, esetleg terel, mert vaj van a fején. Hazudik arról, amit éppen érez. Hazudik arról, mekkora egy ügy súlya.

A verbális tárház minden egyes darabja ártatlannak tűnik. A legkönnyebben az alábbi, tényleg semlegesnek tűnő eszközökkel lehet manipulálni:

  • általánosítás
  • túl sok névmás
  • közhely
  • giccs
  • olyan válasz, amelynek semmi köze a kérdéshez. „– Honnan veszed ezt? – Szerintem kedden kezdődött.” „– Miért vetted ezt el az asztalomról? – Ne mondd, hogy te még sosem csináltál ilyet.” „– Nem hiányzik a gyümölcs? – Miért, te sosem vagy úgy, hogy azt kívánod, amit nem szabad enned?”

Nem vág egybe

A manipulatív ember szavai nem állnak összhangban a tetteivel. Mindig azt mondja, amit szerinte hallani akarunk. Különösen akkor világos, hogy ez nem valódi támogatás, amikor tényleg lehetne segíteni, és még csak nem is kerülne sokba. Ha kicsit is problémásabb helyzetben hívjuk fel őket, nem lehetetlen, hogy valami hajmeresztő ürüggyel zárkóznak el, például hogy szívesen segítenének, de most gyorsan le kell tenniük, mert üldözi őket egy kutya (megtörtént eset).

Komolyan van manipulátor, aki ilyenkor szívből húzza elő a „Bántó az őszinteséged!” adut? Az a hibás, aki leleplezi az ő ragacsos kavarásukat? Kevés nagyobb pofon van annál, mint lenézni a másik ember intelligenciáját. És arcon hazudni valakit akkor is ide tartozik, ha az a hazugság roppant kifinomult.

Giccs, hazugság és manipuláció édestestvérek Forrás: Origo

A bűntudat

Na ebben vérprofik. Érezze magát szemétnek az, akiben felébred az egészséges ösztön, aki zsigerből elkezd tiltakozni a maszatos manővereik ellen. Tipikus példa, amikor a manipulátor nem megkéri a másikat valamire, hanem azt igyekszik elérni, hogy a másik ajánlja fel. Holott kevés ennél egyszerűbb képletet találunk: szívességet tenni nagyobb erőfeszítés, mint szívességet kérni. És ez még rendben is volna. Csak akkor legalább annyi fáradságot vegyen a szívességkérő, hogy felnőtt módra fogalmaz.

Ha nem érti, mi ennek a jelentősége, tekintse fizetségnek és adja értés nélkül. Hamarosan kap valamit, amire szüksége van. Cserébe összesen annyit kell mondania, légy szíves. Mintegy másfél másodperces munka. Ez azért üzletnek nem rossz.

Mint a sánta kutyát Forrás: Origo

Sok, sok, sok

Ahogy a magánéletben, az üzletben is többesével veszi a lépcsőt. A manipulátor mindig átugrik egy-két természetes fázist. Túl sokat oszt meg túl hamar, és ugyanezt várja el a másiktól. A sebezhetőség és bizalom azonban csak el van játszva. Az a cél, hogy megteremtse a teret, ahol aztán kedvére garázdálkodhat.

Bármilyen kíméletlennek tűnik,

pontosan meg kell húzni a határainkat.

Semmi kétség, a manipulatív ember meg fogja próbálni átlépni, amikor csak teheti. De ezt mi döntjük el. Nem, nem fog rajta megbántódni. Valójában nem. Bár részletgazdagon eljátssza majd A Szíven Döfött Szarvas A Kősziklát Is Megindító Vergődését. Hogyne tenné, hiszen manipulál. Még álmában is.

Érzelmi fekete lyuk

Bármit érez is, a manipulátor mesterien becuppantja a környezetét abba a fekete lukba, ahol ezek az érzések laknak. A rosszkedvük mindenkit átjár. És körülöttük egyszer csak azon kapják magukat többen is, hogy szaladnak helyrehozni, szaladnak vigasztalni, szaladnak megtenni. Helyette.

Aztán miért kéne ennek így lennie?

Törékeny termetét a tőke megtörte

A manipulátor egyik kedvenc játéka, hogy felkínálja a segítségét, majd eljátssza a szegény ént. Az első pillanatban lelkes kiscserkész, majd, ki tudja, hogyan és miért, egyszer csak ott görnyed mellettünk sóhajtozva, elmondhatatlanul fájdalmas arcot vágva egy igazságtalanul leterhelt, szegény, kizsákmányolt, jobb sorsra érdemes viktim. Aki pedig ezek után visszakozna, az vagy hálátlan, vagy csak elferdíti a szavait.

Belegondolni is mérhetetlenül fárasztó. Értelme semmi, de ő jól érzi magát egy ilyen helyzetben. Miért? Mert szeret manipulálni. Ennyi.

Tromf

Ha bárkinek bármi baja van – a manipulátoré súlyosabb. Ő mindig egy fokozattal nagyobb szörnyűségen megy át. A többi csak ne panaszkodjon. Még a végén ellopja a rivaldafényt.

Ja tényleg, hiszen a te bajod súlyosabb és érdekesebb, beszéljünk inkább arról! Forrás: Thinkstock

Ismeri a gyenge pontokat

És nem fél nyomkodni őket. Egy megjegyzés a laza ruhákról annak, aki a súlyával kínlódik, egy vérfagylaló történet a kiszemelt cégről aznap, hogy prezentálni kell a cég vezetőinek. Olyan magas szinten ismeri a környezetében élők érzelmi világát, hogy ezt a tudást akár már valami jóra is használhatná, mondjuk támogatásra vagy segítségre. De nem így lesz.

Az áldozatszerep

Soha semmi nem a feketeöves manipulátor hibája. Ő csak mert valaki rákényszerítette, becsapta, kihasználta. Konkrétan és általában te, igen, te. Ha valaki rálép a manipulátor tyúkszemére, kőszívű szörnyeteg. Ha a manipulátor rálép valaki tyúkszemére, az illető túlérzékeny. Különben is biztos megvan az oka. Rászolgált. (A kettős mércével pedig ugyan mi probléma volna?)

Magyarázat és elmélet mindig bőséggel van a legszebb fajtából. De felelősséget, azt nem vállal a manipulátor. Mert az felnőttet kíván. A manipuláció pedig végső soron az éretlenek mentsvára. Azoké, akik valahol megrekedtek az érzelmi fejlődésükben. Érett személyiségnek nincs szüksége rá.

(félig innen)