Bankválságot okozhatnak az olaszok

Matteo Renzi
Prime Minister Matteo Renzi of Italy listens, as U.S. President Barack Obama speaks, during their joint press conference in the Rose Garden of the White House on October 18, 2016 in Washington, DC, USA. (Photo by Cheriss May/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Sokba kerülhet az olaszoknak a vasárnapra kitűzött, eredetileg a törvényhozás működésének leegyszerűsítéséről szóló népszavazás körüli politikai hisztéria. A kérdés ma már nem az alkotmánymódosítás, hanem az EU-ellenes Öt Csillag Mozgalom előretörése. A politikai káosz ráirányította a figyelmet az olasz bankrendszer sérülékenységére, és egyre többen tartanak egy újabb bankválságtól.
Vágólapra másolva!

A tűzzel játszanak az olaszok a vasárnapra kitűzött, az alkotmány módosításáról szóló referendum okán mesterségesen gerjesztett belpolitikai káosszal. A Matteo Renzi kormányfő által beterjesztett javaslat lényege az évtizedek óta kormányválságokat okozó törvényhozási berendezkedés egyszerűsítése,

ám az ellenzéki pártok a referendumot már a kormány megbuktatására szeretnék felhasználni.

A reformot egyébként már korábban elfogadta a törvényhozás, de – mivel alkotmánymódosításról van szó – kétharmados többség híján csak referendummal lehet szentesíteni.

A kormányozhatóság és a politikai stabilitás erősítésével egyébként az olaszok többsége egyetértene, 1946 óta ugyanis Silvio Berlusconi volt az egyetlen miniszterelnök, aki volt képes volt egy teljes parlamenti ciklust kihúzni – Olaszországnak 1946 óta több mint 60 kormánya volt.

Matteo Renzi olasz kormányfő Forrás: AFP/NurPhoto/Cheriss May

A reformról szóló kérdés azonban mára protestszavazássá módosult, mert Renzi elkövette azt a hibát, hogy a referendum eredménytelenségét a lemondásához kötötte.

Jelenleg a politikai palettán a Beppe Grillo komikus alapította elit- és unióellenes Öt Csillag Mozgalom a legerősebb, ami felerősítette az olaszok unióból való kilépését övező félelmeket.

Mindez lavinát indíthat el az amúgy is gyengélkedő gazdaság megítélését illetően is, ezért ma már

egyre több elemző újabb bankválságot jósol a népszavazás sikertelensége esetén.


A népszavazás kimenetele körüli bizonytalanság kétségtelenül ráirányítja a figyelmet az olasz állam és a háztartások eladósodottságára és a bankok rossz hitelállományának magas, közel 20 százalékos arányára.

A belpolitikai hisztéria miatt az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának gondjai túlzottan is reflektorfénybe kerültek, és ez most nagyon rosszkor jön Rómának.

Az euróövezet adósságválságával kapcsolatos korábbi félelmek felerősödése és a népszavazás bukása könnyen lavinát indíthat el a súlyos problémákkal küszködő bankszektorban.

Mivel az olaszok amúgy is erősen rászorulnak az Európai Központi Bank élénkítő, kötvényvásárló programjára, a bankok állami szintű megmentése most különösen érzékenyen érintené az euróövezeti bankuniót, annál is inkább, mert az EKB akcióját a németek kezdettől fogva erősen ellenezték.

Az Európai Központi Bank egyelőre segít Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

A Financial Times összeállítása szerint

akár nyolc olasz bank is bajba kerülhet, ha a népszavazáson elutasítják a kormányfő kezdeményezését.

A legfrissebb felmérések szerint az igenek egyelőre többségben vannak, de a különbség egyre kisebb. Olasz lapértesülések szerint a referendum bukása, illetve a kormányfő lemondása esetén sem valószínű az előrehozott választás, mert a politikai káoszt elkerülendő valószínűleg ismét Matteo Renzit kérné fel kormányalakításra Sergio Mattarella köztársasági elnök.