Kellemes meglepetés a görög gazdaságtól

Athén, nyüzsgő város, Görögország,  görög témához
Urban Landscape of Athens on February 16, 2014. Theodore Manolopoulos / SOOC
Vágólapra másolva!
Megugrott a görög gazdaság növekedése a harmadik negyedévben, a hazai össztermék jóval nagyobb mértékben gyarapodott, mint amire az előzetes adatok alapján számítani lehetett.
Vágólapra másolva!

Görögország hazai összterméke (GDP) július-szeptemberben szezonális kiigazítással 0,8 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, éves összehasonlításban pedig 1,8 százalékkal gyarapodott a görög statisztikai hivatal (ELSTAT) második becslése szerint. Az első becslésben még 0,5 százalékos negyedéves szintű, illetve 1,5 százalékos éves növekedés szerepelt.

A belső fogyasztás 3,8 százalékkal, az export 10,2 százalékkal, az import pedig 12 százalékkal bővült éves összevetésben, míg az előző negyedévhez képest a fogyasztás 2 százalékkal, a kivitel pedig 3,7 százalékkal növekedett. Az import negyedéves összehasonlításban 10,2 százalékkal esett vissza.

Még a recesszióból is kilábalhatnak Forrás: SOOC/Theodore Manolopoulos / SOOC/Theodore Manolopoulos

Mindazonáltal Görögország gazdasága az idei év egészét tekintve még

valószínűleg recesszióban marad.

Az athéni kormány, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap egyaránt arra számít, hogy idén 0,3 százalékkal esik vissza a görög gazdaság teljesítménye, ám jövőre már 2,7 százalékkal növekedhet.